een border met draadloze verlichting

Draadloze verlichting

Draadloze verlichting is het directe resultaat van de razendsnelle ontwikkeling in technologie en de wereld van LED. Waar de opties voorheen beperkt bleven in draadloze verlichting op batterij of zonne-energie, zijn er nu veel mooiere en slimmere oplossingen. Denk aan USB-oplaadbare design wandlampen, trapverlichting of tuinverlichting. En dat zonder gebruik van die altijd vervelende en zichtbare aansluitsnoeren!

In dit artikel nemen we je mee naar de verschillende soorten draadloze verlichting en laten we je de beste opties voor zowel draadloze binnen- als buitenverlichting zien.

Draadloze verlichting met accu

De meest gebruikte technologie in draadloze verlichting is USB. Steeds meer (design) verlichting is beschikbaar en betaalbaarder. Het voordeel van USB is het gebruik van stroom t.o. (steeds weer opnieuw aan te schaffen) batterijen en is i.c.m. zonnepanelen een duurzame optie. 

USB-oplaadbare wandlamp is tevens de meest populaire optie omdat er steeds meer esthetische in omloop zijn. De lamp heeft geen netstroom nodig, waardoor je op elke plek in huis een wandlamp kunt bevestigen, zonder zichtbare snoer(goot).

Daarnaast bestaat er ook verlichting met een accu dat oplaadbaar is via een oplaadstation of oplaaddock. Dit is een steeds vaker gebruikte technologie, maar vaak duurder in aanschaf dan verlichting met andere draadloze technologieën. Deze manier van opladen kan effectief zijn in branches waar veel met oplaadbare verlichting gewerkt wordt. Bijvoorbeeld in de horeca.

Draadloze verlichting op batterij

draadloze verlichting op batterij is beschikbaar in zowel binnen- als buitenverlichting. Denk aan toepassingen plekken waar geen stroompunt te vinden is zoals in een kast of traptredes. Heb je een ruimte waar je draadloze verlichting wilt plaatsen, maar niet steeds de lamp op wilt laden? Dan is verlichting op batterij de beste optie.

Draadloze verlichting op zonne-energie

Draadloze verlichting op zonne-energie is de meest duurzame manier van draadloos verlichten. Het enige wat de lamp nodig heeft is een solar paneeltje en batterijen die zich d.m.v. zonne-energie kunnen opladen. Solar verlichting wordt enkel toegepast in buitenverlichting en er zijn tal van opties. Een goed voorbeeld van het toepassen van solar verlichting is op een plek waar geen stroomaansluiting zit, zoals naast de voordeur. Een wandlamp met sensor op zonne-energie is dan de beste oplossing!

draadloze verlichting naast een stoel

Draadloze verlichting voor binnen

Draadloze verlichting voor binnen kan op verschillende manieren gevoed worden.

  • Met een accu, oplaadbaar met een USB of oplaadstation
  • Batterij, te vervangen door nieuwe batterijen, eventueel oplaadbare

Voorbeelden draadloze verlichting voor binnen:

Draadloze verlichting kast

Draadloze verlichting kan een handige oplossing zijn voor in een kast. Bijvoorbeeld wanneer er geen stroompunt is, of wanneer je geen stroomdraden in je kast wilt of kunt laten lopen. Voor garderobekasten zijn er handige lampjes met sensor op batterij. Wanneer je een kastdeur opent, gaat het lampje automatisch aan.

Draadloze trapverlichting

Van die leuke LED stips onder de traptredes, maar niet weten waar je alle stroomdraden moet laten? trapverlichting op batterij is de oplossing. Ook mooi: verdeeld over de trap een aantal lampjes tegen de muur. Handig met dubbelzijdige tape geleverd!

Draadloze verlichting in de keuken

Draadloze verlichting in de keuken kan handig zijn op plekken zoals onder een keukenkastje of een lampje met bewegingssensor voor nachtelijke uitstapjes naar de koelkast.

Draadloze tafellamp

Draadloze tafellampen zijn er in verschillende soorten en uitvoeringen. Ga je voor functioneel? Dan kan een draagbare tafellamp een goede optie zijn. Ga je voor sfeer en plaats je de lamp bijvoorbeeld op een tafeltje naast de bank of nachtkastje? Dan is de uitvoering van Goliving een uitstekende keuze. Wil je de draadloze tafellamp ook in kunnen stellen in kleuren? Dan is de Philips Hue Go een slimme optie.

Draadloze wandlamp

Op zoek naar een wandlamp, maar geen stroompunt? Dan is een draadloze wandlamp de ideale oplossing. Doordat een deel van de lamp afneembaar is, laad je deze eenvoudig via USB op. Een goed voorbeeld van mooie draadloze wandlampen zijn deze zwarte kubussen en houten sfeerlampen.

Draadloze staande lamp

Lezen op elke plek in huis of buiten? Deze draadloze staande lamp is niet alleen functioneel, maar heeft ook een goede moderne designlook. De lamp is via ‘touch’ te bedienen en oplaadbaar via USB.

Draadloze verlichting met sensor

Draadloze verlichting met een sensor is een ideale oplossing voor donkere plekken waar je niet vaak komt, of wanneer het niet gewenst is een grote lamp aan te schakelen. Denk bijvoorbeeld aan een kledingkast, kelderkast of de trap.

Draadloze verlichting voor buiten

Draadloze buitenverlichting voor buiten kan op verschillende manieren gevoed worden.

  • Solar, de meest logische oplossing voor buiten. Opgeladen door zonne-energie
  • Met een accu, oplaadbaar met een USB of oplaadstation
  • Batterij, te vervangen door nieuwe batterijen, eventueel oplaadbare

Voorbeelden draadloze verlichting voor buiten:

Draadloze tuinverlichting

Draadloze tuinverlichting is erg praktisch. Je zit niet vast aan stroompunten of kabels die ondergronds aangelegd moeten worden. Je plaatst, prikt of schroeft de lamp op elke gewenste plek. Daarnaast is het assortiment aan draadloze tuinverlichting erg groot en is er altijd wel een geschikte lamp te vinden.

Draadloze terrasverlichting

Draadloze terrasverlichting is verkrijgbaar in vele vormen. Bijvoorbeeld draadloze tafellampen voor op tafel, onder een parasol of in de vorm van prikkabel. Liever een wandlamp? Dat kan ook, bijvoorbeeld op zonne-energie.

Draadloze verlichting in de keuken

Draadloze verlichting in de keuken kan handig zijn op plekken zoals onder een keukenkastje of een lampje met bewegingssensor voor nachtelijke uitstapjes naar de koelkast.

Draadloze borderverlichting

Ben je op zoek naar draadloze borderverlichting, dan zijn deze borderlampjes op zonne-energie een goede oplossing. Ze zijn op elke gewenste plek te bevestigen d.m.v. schroeven of dubbelzijdige tape. Doordat de verlichting naar onder schijnt, geven deze lampjes je tuin direct een warme sfeer.

Draadloze padverlichting

Draadloze padverlichting of ook wel; tuinpaaltjes, worden vaak in een set verkocht en zijn oplaadbaar via zonne-energie. De paaltjes zet je aan beide zijden van het tuinpad neer om zo een diepte in je tuin te creëren en het looppad weer te geven.

Draadloze verlichting met sensor voor buiten

Draadloze verlichting met een sensor voor buiten worden vaak bevestigd naast een voordeur of achterdeur. Ze zijn meestal oplaadbaar via zonne-energie en hebben een sensor voor dag/nacht en beweging. Kies altijd voor een exemplaar met een minimale IP waarde van IP44 om zeker te weten dat de lamp waterdicht is. Een buitenlamp met sensor aanschaffen en er meer over lezen?

Draadloze wandarmaturen voor buiten

Draadloze wandarmaturen voor buiten op zonne-energie zijn een perfect alternatief voor wandlampen die netstroom nodig hebben. Je plaatst het wandarmatuur op een plek naar keuze en klaar! Geen gedoe met stroomaansluitingen.

Draadloze verlichting opladen

Draadloze verlichting opladen kan op verschillende manieren, afhankelijk van de aanvoer methode.

USB lamp opladen

Gaat via een USB-kabel en USB-stekker. Vaak wordt een lamp geleverd inclusief USB-kabel, maar dien je een eigen stekker te gebruiken. De USB-kabel is meestal van het universele type C. Afhankelijk van het model of type, is de oplaadtijd tussen de 1,5 en 5 uur. De brandtijd is ook afhankelijk van het model of type. De meeste USB-verlichting brandt tussen de 10 en 60 uur.

Verlichting op batterij opladen

Verlichting op batterij hoeft niet opgeladen te worden. Behalve als de batterijen oplaadbaar zijn. Afhankelijk van het model of type lamp én type/merk batterij, brandt verlichting op batterij langer dan verlichting op USB.

Verlichting op zonne-energie opladen

Opladen gaat vanzelfsprekend via zonlicht. Een aantal uur in daglicht (de zon hoeft niet te schijnen) is voldoende om de verlichting gedurende de nacht te laten branden.

Veelgestelde vragen over draadloze verlichting

Verlichting zonder netstroom wordt gevoed door stroom via USB, (oplaadbare) batterijen of zonne-energie.

USB oplaadbare verlichting laad je op met meestal een USB-C kabel en -stekker. De oplaadtijd bedraagt tussen de 1,5 en 5 uur, afhankelijk van het type of model. De meeste modellen worden alléén met USB snoer geleverd. Een USB stekker of adapter wordt meestal niet meegeleverd, maar de USB stekker van je telefoon werkt meestal ook.

Lampen die draadloos gevoed worden gaan meestal net zolang mee als lampen op netspanning. Zo heeft bijvoorbeeld een lamp op netspanning tussen de 15.000 en 50.000 branduren en een draadloze lamp ongeveer 20.000 en 30.000 branduren.

Verlichting op zonne-energie blijft na een aantal uur opladen in daglicht (zonlicht niet perse nodig) gedurende de gehele nacht branden. Verlichting op batterijen branden afhankelijk van het type model en batterijen langer branden dan op zonne-energie of USB. USB oplaadbare verlichting heeft een brandtijd van 10 tot 60 uur.

Ja, in dit artikel beschrijven we draadloze- en snoerloze verlichting als hetzelfde. Soms wordt er met draadloze-verlichting ook bedoeld dat een lamp aanstuurbaar is via WIFI of bluetooth. Ook wel ‘slimme verlichting’. In dit artikel bedoelen we echt alleen verlichting zonder draden, oftewel geen stekker.

Verlichting met een hoog aantal lumen heeft meer stroom nodig dan een batterij of zonne-energie kunnen leveren. Een USB oplaadbare lamp heeft een kleine accu waarmee niet het aantal lumen bereikt kan worden om te voldoen aan hoofdverlichting.

Draadloze verlichting koop je o.a. bij bol.com, bouwmarkten, overige webshops en discounters als Action.

De meest duurzame optie is draadloze-verlichting op zonne-energie of via USB (mits je stroom opwekt via zonnepanelen).

Net als verlichting op netstroom is niet alle draadloze-verlichting slim aan te sturen. Hue heeft een slimme draadloze oplossingen zoals deze Hue Go tafellamp, Hue play tafellamp of de Hue welness.

Scroll naar boven