Je wilt weten wat de duurzaamheid van LED verlichting is? En naast kosten besparen misschien ook wel rekening houden met het milieu? Het zijn twee belangrijke onderwerpen, dat begrijpen we! Daarom zijn we in dit artikel op zoek gegaan naar de feiten over kostenbesparing met LED verlichting en naar de impact op het milieu.
De populariteit van LED verlichting
De populariteit van LED verlichting is de afgelopen jaren flink toegenomen en dit is om verschillende redenen. Ten eerste heeft LED verlichting een lager energieverbruik in vergelijking met traditionele verlichting. Ten tweede heeft LED verlichting een langere levensduur, wat resulteert in minder afval en lagere vervangingskosten.
Ook de eigenschappen van LED hebben bijgedragen aan de populariteit. Zo zijn de lichtkleuren en intensiteit van LED eenvoudig aan te passen en zijn de mogelijkheden tot slim aansturen van LED een voordeel. De overheid heeft ook de EIA (energie investeringsaftrek) in het leven geroepen om o.a. het gebruik van LED verlichting te bevorderen. Hierdoor is het voor bedrijven veel aantrekkelijker geworden om over te stappen naar LED verlichting.
De ontwikkeling van LED verlichting
De ontwikkeling van LED is in de laatste jaren zeer snel verlopen. Vroeger waren de gloeilampen de norm, maar deze zijn zeer inefficiënt doordat veel energie omgezet wordt in warmte i.p.v. licht. TL-buizen waren tegenover gloeilampen al een stuk energiezuiniger, maar deze bevatten schadelijke stoffen zoals kwik. Daarnaast hebben TL-buizen een korte levensduur en brengen ze een hoop milieuproblemen met zich mee.
In vergelijking met gloeilampen en TL-verlichting is LED een stuk duurzamer. LED verlichting zet elektriciteit veel efficiënter om in licht, wat een enorme upgrade betekent als het om duurzaamheid van LED verlichting gaat. Ook produceert LED veel minder warmte, waardoor het energieverlies minder is. Daarnaast bevat LED geen schadelijke stoffen zoals kwik, wat een groot impact heeft op mens en milieu.
LED lampen hebben een veel langere levensduur dan traditionele gloeilampen, wat resulteert in minder afval en een verminderde behoefte aan vervanging.
Hoe werkt LED verlichting?
LED verlichting werkt op een andere manier dan traditionele gloeilampen of fluorescerende lampen. In een LED lamp wordt elektriciteit door een halfgeleidermateriaal gestuurd, dat licht uitzendt wanneer elektronen door het materiaal bewegen. Dit proces staat bekend als elektroluminescentie.
Wist je dat LED verlichting staat voor Light Emitting Diode (lichtuitstralende diode)? het is een technologie die elektriciteit direct omzet in licht zonder de tussenkomst van verbranding, zoals bij gloeilampen.
De energie-efficiëntie van LED verlichting
LED lampen verbruiken aanzienlijk minder elektriciteit om hetzelfde licht te produceren in vergelijking met gloeilampen en halogeenlampen. Dit resulteert zich rechtstreeks naar een lagere energierekening voor zowel consumenten als bedrijven.
Daarnaast hebben LED lampen een langere levensduur dan traditionele lampen. Gloeilampen bijvoorbeeld, verliezen na verloop van tijd hun helderheid en efficiëntie, waardoor ze snel vervangen moeten worden.
Ook kan LED verlichting makkelijk gedimd worden. Hierdoor bespaar je eenvoudig extra op je energierekening. LED verbruikt namelijk alleen stroom voor de intensiteit van je licht. Gloeilampen daarentegen branden vaak op volle kracht, ongeacht welke situatie.
De duurzaamheid van LED verlichting en de productie
De duurzaamheid van LED verlichting kan maar op één manier bekeken worden. Productie van LED lampen kosten meer energie dan die van gloei- of halogeenlampen. Echter heeft een LED lamp een veel langere levensduur dan traditionele verlichting. Hierdoor is er minder behoefte aan vervanging, wat op zijn beurt leidt tot minder afval.
Daarnaast zorgt een langere levensduur voor minder transport en productie, wat op zijn beurt resulteert in een verminderde ecologische voetafdruk. Dit aspect van duurzaamheid komt niet alleen het milieu ten goede, maar geeft het ook financiële voordelen en gemak voor consumenten en bedrijven. Samen maakt dit LED verlichting een win-winoplossing is voor de lange termijn.
“Milieu Centraal heeft berekend dat een LED lamp van 4,5 Watt al vanaf 120 branduren energie bespaart ten opzichte van een 40 Watt gloeilamp. Aangezien de ledlamp dan nog bijna 15.000 branduren voor de boeg heeft, zal de winst uiteindelijk heel groot zijn" - Quote van Milieu Centraal
De financiële voordelen van LED verlichting
Doordat LED verlichting een hoge energie-efficiëntie heeft, kunnen zowel consumenten als bedrijven een grote besparing realiseren op elektriciteitskosten. Bedrijven kunnen door het investeren in LED verlichting tot zo’n 70% terugverdienen. Uiteraard is dit afhankelijk van de lumen/Watt verhouding van de betreffende LED lamp. Meer uitleg over lumen/Watt vind je hier: Hoeveel lumen nodig per ruimte?
Tot 2022 was de EIA (energie investeringsaftrek) er ook voor het investeren in LED verlichting. Maar aangezien bedrijven massaal over zijn gegaan op LED, is deze aftrek helaas afgeschaft.
Een ander financieel voordeel komt voort uit de verminderde onderhoudskosten. Omdat LED lampen een veel langere levensduur hebben dan traditionele verlichting, hoeven ze minder vaak te worden vervangen. Dit betekent minder kosten voor het kopen van nieuwe lampen en voor bedrijven minder arbeidsuren voor onderhoud.
Kortom, de financiële voordelen van LED verlichting zijn zowel direct als indirect meetbaar en dragen daarnaast bij aan een duurzame toekomst.
De ontwikkeling van LED verlichting
De ontwikkeling van LED is in de laatste jaren zeer snel verlopen. Vroeger waren de gloeilampen de norm, maar deze zijn zeer inefficiënt doordat veel energie omgezet wordt in warmte i.p.v. licht. TL-buizen waren tegenover gloeilampen al een stuk energiezuiniger, maar deze bevatten schadelijke stoffen zoals kwik. Daarnaast hebben TL-buizen een korte levensduur en brengen ze een hoop milieuproblemen met zich mee.
In vergelijking met gloeilampen en TL-verlichting is LED een stuk duurzamer.
LED verlichting zet elektriciteit veel efficiënter om in licht, wat een enorme upgrade betekent als het gaat om duurzaamheid van LED verlichting. LED lampen hebben een veel langere levensduur dan traditionele gloeilampen, wat resulteert in minder afval en een verminderde behoefte aan vervanging.
Optimale duurzaamheid van LED verlichting tips
Het overstappen naar LED verlichting is een slimme zet voor zowel consumenten als bedrijven. Niet alleen vanwege de duurzaamheid van LED verlichting, maar ook vanwege kostenbesparingen op lange termijn. Hier een aantal tips voor een duurzame overgang naar LED verlichting:
- Stapsgewijs: Vervang eerst de meest energie slurpende verlichting en verlichting die de langste branduren maken.
- Inventariseer: Inventariseer de huidige verlichtingsbehoefte om energieverspilling na te gaan. Dit draagt uiteindelijk bij aan de hoeveelheid aan te schaffen LED lampen.
- Goedkoop is vaak duurkoop: Let bij de aankoop van LED op de kleurtemperatuur, dimbaarheid en lichtopbrengst. Een goedkopere LED lamp heeft meestal een lagere lichtopbrengst per Wattage. Wil je zeker zijn van een hoge lichtopbrengst? Kijk dan eens bij een webshop als bol.com, daar is te filteren op energielabel. Bijvoorbeeld deze plafondlampen.
- Professionele installatie: Voor grotere projecten is het raadzaam om een gekwalificeerde elektricien in te huren voor de installatie om ervoor te zorgen dat alles correct en veilig wordt geïnstalleerd.
- Installeer beweegmelders: Beweegmelders zorgen ervoor dat verlichting niet aan blijft staan in ruimtes die niet worden gebruikt. Dit zorgt voor een directe duurzame maatregel. Vooral bij bedrijven wordt er op deze manier minder energie verspilt.
- Overweeg een slimme verlichting: Wist je dat met het slim aansturen de energierekening kan dalen? Bijvoorbeeld door het instellen van een verlaging van de lichtoutput vanaf 16.00.
- Monitoren en onderhouden: Monitor regelmatig de prestaties van de LED verlichting. Regelmatig onderhoud en het schoonmaken van armaturen, kunnen de levensduur verlengen en de efficiëntie behouden.
Door het volgen van bovenstaande stappen, moet het ook jou lukken om traditionele verlichting om te zetten naar een duurzame LED installatie. Niet zeker van een installatie thuis of op kantoor? Overweeg dan een professionele installatiemonteur.