Veelgestelde vragen (FAQ)
LED verlichting is innovatief, besparend en sfeerbepalend. We kunnen ons voorstellen dat LED verlichting vragen oproept. Het is tenslotte “pas” een aantal jaar de meest voorkomende bron van kunstmatig licht.
Maar hoe bepaal je de beste lichtkleur in huis? En welke dimmer heb je nodig voor je lamp? Allesoverled heeft de veelgestelde vragen voor je op een rij gezet. Tip: Staat je vraag er niet bij? Gebruik dan de zoekfunctie om in onze blogs te zoeken.
Kom je er niet uit? Stel je vragen dan gerust via email of social media.
Besparen
Daar is een hele slimme formule voor. Deel het aantal lumen (lichtopbrengst) door het Wattage. Bijvoorbeeld 500 lm /6W = 83 lumen per Watt. Op deze manier kun je iedere lamp met elkaar vergelijken.
Nee, dit maakt niet uit. Bij spaarlampen en TL is het zo dat het piekverbruik van opstarten van verlichting even hoog is als een uur branden. Bij led-verlichting maakt dit niet uit. Houdt wel rekening met de levensduur van de led-lamp. Vaker aan/uit schakelen van een led-lamp verkort de levensduur.
Ja, je bespaart energie door de toevoer van stroom te minderen. Als je weet dat je toch je dimmer altijd op het laagst gaat zetten, dan kun je ook kiezen voor een lamp met minder verbruik. Een gedimde lamp op dezelfde sterkte als een lamp die van zichzelf minder sterk is, verbruikt toch gemiddeld 50% meer.
Ja, led-lampen zijn energiezuinig. Een peertje of bulb met E27 fitting is gemiddeld 10x zo zuinig dan een gloeilamp.
led-verlichting gaat gemiddeld 20.000 tot 50.000 uur mee met een maximaal aan schakelcycli. Check altijd de verpakking van de aanbieder.
Sinds 2022 is het verplicht om op nieuw geproduceerde led-lampverpakkingen én op webshops een energielabel te vermelden. Energielabels gaan niet meer vanaf A++, maar vanaf A. A is het energiezuinigst en G het minst energiezuinig.
Over Allesoverled.nl
Nee, Allesoverled is een onafhankelijk verlichtingsplatform wat informeert, vergelijkt en adviseert. Wel ontvangen wij een commissie van bol.com als je een product via ons aankoopt.
Ja, dat kan! Je stelt je vragen het beste via email.
Led-verlichting koop je eenvoudig online via een webshop. De meeste webshops hebben een filter waardoor je makkelijk kunt vergelijken. Bol.com is bijvoorbeeld een grote aanbieder waar je makkelijk kunt zoeken en filteren.
Leuk! We zijn benieuwd wat je te melden hebt. Stuur ons een mailtje en we antwoorden je z.s.m. terug
Allesoverled is gemaakt door een lichtfanaat die al jaren met led-verlichting werkt. Samen met een partner in marketing zijn ze dit platform gestart om onafhankelijk en eerlijk advies te kunnen geven in de licht-jungle.
Dimmen
1. Kies voor een dimmer met maximale belasting van je lampen + 10%.
2. Welk dimprotocol heeft je lamp/aansturing? Pas de dimmer hier op aan.
3. Kies het model wat voor jou geschikt is. Bijvoorbeeld touch of draaiknop.
Slimme verlichting werkt met een bepaald protocol. Heb je nog geen slimme verlichting, maar wilt het wel? Slimme verllichting werkt samen met een hub als Homey. Sluit een zender aan op je dimmer en een ontvanger op je lamp. Ook bestaan er dimmers al slimme techniek er in verwerkt.
Het dimmen van LED lampen met een gewone gloeilamp dimmer werkt niet. Soms wel met een traditionele fase-afsnijding dimmer, maar hier zitten een hoop nadelen aan.
Een gloeilampdimmer vermindert bij het dimmen de stroom door de gloeidraad. Een led-dimmer vermindert de stroomtoevoer naar de led-lamp. Het gebruik van een gloeilampdimmer i.c.m. led zorgt ervoor dat de je verlichting gaat flikkeren en de dimmer gaat zoemen.
Led-verlichting is standaard niet dimbaar. Check altijd de verpakking of de lichtbulb of complete armatuur dimbaar is. Heb je een leeg armatuur? Deze is standaard altijd dimbaar. Het gaat in dit geval om de lichtbron.
Ja, dat kan. Kies in dat geval voor een ‘slimme’ lamp. Deze bedien je met een app op je telefoon of een hub zoals Homey.
Binnenverlichting
3200K of warmer/lager is het meest geschikt in huis. 4500K of kouder/hoger wordt over het algemeen gezien als ‘koud wit’. Alles wat er tussen zit wordt door iedere persoon anders ervaren. Dit komt mede door persoonlijke voorkeur, maar ook de inrichting. Een warm, buin of geel interieur laat bijvoorbeeld 4000K als warmer zien. Daarentegen een wit interieur laat 4000K kouder uitkomen. Meer lezen hierover? Check dan eens de blog: Kleurtemperatuur led
Hier kun je van het volgende uitgaan: lux maal het aantal m2 oppervlakte = het aantal benodigde lumen
Keuken: 200-300 lux
Werkblad: 300-500 lux
Eettafel: 100-300 lux
Woonkamer: 50-200 lux
Leeslamp: 300 lux
Slaapkamer: 100-200 lux
Kantoor: 300 lux
Badkamer: 200-300 lux
Toilet: 100 lux
Gang en overloop: 50-100 lux
Berging of kelder: 50-100 lux
Werkbank garage: 300 lux
Ja, van flikkerende verlichting kun je hoofdpijn krijgen. Gelukkig worden regels steeds strenger en is er steeds meer verlichting flicker-vrij. Ben je er gevoelig voor? Vraag dan de verkoper of de betreffende lamp flicker-vrij is.
HCL (Human Centric Lighting) is speciaal ontwikkeld om met kunstlicht binnen rekening te houden met het natuurlijke bioritme van de mens. Stel je een zonsopgang en ondergang voor. Met HCL boots je dit na door lichtkleuren geduurende de dag aan te passen.
Nee, je kunt alleen verlichting toepassen met een IP waarde van minimaal IP44 boven wastafels en in de algemene ruimte. Boven of dicht in de buurt van een douche, is minimaal IP65 nodig.
Buitenverlichting
Een IP-waarde (International Protection rating) geeft aan hoe een led-armatuur afgeschermd is tegen stof en water. Hoe hoger het getal, hoe beter beschermd. Ben je op zoek naar een lamp voor buiten? Onder een overkapping kies je het beste voor IP44 of hoger. Hangt het armatuur in de regen? Kies dan voor IP65 of hoger. Ga je het armatuur onderdompelen in water? Bijvoorbeeld in een zwembad of vijver? Kies dan voor IP68.
Ja, lampen voor buiten kun je ook binnen gebruiken. Houdt er wel rekening mee dat een buiten-armatuur IP65 of hoger vaak een ingekapselde stroomdraad heeft. Wil je bijvoorbeeld een wandlamp direct op de muur monteren, dan zul je het armatuur aan de achterkant open moeten breken.
Om een sensor te combineren met buitenverlichting dien je als eerste de aanvoerkabel aan te sluiten op de sensor. De aanvoerkabel heeft drie aders. Bruin, blauw en groen/geel. Bruin slaat je aan bij ‘L’, blauw bij ‘N’ en groen/geel op het ‘pijltjes’ symbool. Met de buitenverlichting doe je hetzelfde. De sensor moet nog wel ingesteld worden, Raadpleeg hier de handleiding van de sensor voor.
Als eerste zet je je tuin op papier. Gewoon op een kladblok, of via Sketch-up / andere gratis tool. Teken hierin je terras, struiken, bomen en perken. Daarnaast geef je ook aan waar de schuttingen en eventueel muren staan. Als laatste bepaal je de donkere hoeken.
Bomen en struiken kun je aanlichten, schuttingen kunnen buiten-wandlampen hangen en op donkere hoeken plaats je een lamp met sensor. Kijk ook of je met verlichting diepte in je tuin kunt creëren. Dit doe je door halverwege de tuin (grond)spots te plaatsen.
RGB
Hiermee worden de kleuren rood, groen en blauw verwerkt in één LED chip. Deze kleuren kunnen (gedeeltelijk) overlappen, en in helderheid afnemen en toenemen. Op deze manier ontstaan er duizenden kleuren.
RGBWW is hetzelfde als RGB, maar met als toevoeging warm wit. Met een afstandsbediening of app kun je een led-lamp naast alle RGB kleuren, ook wit en warm wit laten schijnen.
16777216 kleuren!
De meest voorkomende RGB toepassing is de led-strip. Met led-strips zijn veel ontwerpen te maken in huis of in commerciële toepassingen. Vaak zijn RGB led-strips te koop met afstandsbediening waardoor eenvoudig op kleur af te stemmen is.