hanglampen slaapkamer hoofdfoto

10x de mooiste hanglampen voor in je slaapkamer

De slaapkamer is een heiligdom van rust en ontspanning. Het is de plek waar we de drukte achter ons laten en tot rust komen na een lange (werk)dag. Maar wat is een slaapkamer zonder de juiste verlichting? In dit artikel nemen we je mee naar de mooiste hanglampen voor in de slaapkamer.

Of je nu een slaapkamer hebt met een moderne inrichting, of juist een kleurrijke, met onderstaande hanglampen creëer ook jij de fijnste sfeer in jouw persoonlijke heiligdom van rust.

We selecteerden alvast de mooiste hanglampen die geschikt zijn voor een slaapkamer op bol.com!
rotan gevlochten lamp met witte achtergrond

Handmade design lamp gevlochten rotan hanglamp
De kap van deze design hanglamp is gemaakt van het duurzame natuurlijk rotan. Doorsnede van 40 cm en oogt warm en sfeervol

Light & Living Hanglamp Plumeria – crème of zwart
Perfecte hanglamp voor op een slaapkamer. De gespannen stof oogt warm en confortabel. Verkrijgbaar in crème of zwart in 40, 50 of 60 cm.

Lucide Lester – hanglamp – 6xE27 – zwart
Hanglamp in een stervorm die afzonderlijk van elkaar te bewegen is.  Combineert het mooiste met filamentlampen. Doorsnede van 59 cm.

Fine Asianliving bamboe hanglamp handgemaakt – Louise 
Deze lampenkamp van 65 cm breed geeft door de tussenruimtes een prachtig lichteffect op je slaapkamerplafond!

EGLO Tarbes hanglamp – zwart
Hanglamp voor Scandinavische slaapkamers. De doorsnede is 17,5 cm en kan tot 110 cm laag hangen.

Hanglamp gevlochten bamboe – bohemian style
Gevlochten en handgeweven bamboe hanglamp met een doorsnede van 40 cm. Geschikt voor o.a. bohemian en moderne slaapkamers.

Design hanglampenkap, plafond E27
Als we het dan over design hanglampen in een slaapkamer hebben, dan is dit een super geschikt exemplaar voor een zeer fijne budgetprijs!

Lumidora hanglamp – zwart metaal
Een “ouderwetse” visserslamp in je slaapkamer? Past prima in landelijke interieurs. Dt lampje heeft een doorsnede van 23 cm en een E27 fitting.

Relaxdays 3-lichts – goud metaal
Midcentury stijl plafind- of hanglamp dat geschikt is voor interieurs zoals bohemian, design of kleurijk. Hij is 36 cm breedt en gebruikt G9 lampjes.

Hanglamp Jeny rotan naturel
Rotan hanglamp voor op een slaapkamer met een organische vorm De doorsnede van dit prachtexemplaar is 68 cm en heeft een E27 fitting.

Hanglampen als sfeermaker in de slaapkamer

Een hanglamp in je slaapkamer geeft sfeer. Bedenk maar eens een slaapkamer met een plafondlamp. De ruimte oogt kaal en geeft vaak een echo. In iedere ruimte, of het nou een woonkamer of slaapkamer is, verlichting is één van de grootste sfeerbepaler. Bij het kiezen van een hanglamp, kun je kiezen uit verschillende materialen, vormen en groottes. Denk bijvoorbeeld aan rotan, stof, een grote ronde kap, of juist meerdere kleine, bollen of rechthoekige lampen. Daarnaast kunnen hanglampen op de slaapkamer ook een mooi lichteffect geven op het plafond of muren. Denk maar aan een rotan kap met spleetjes ertussen. Het licht zal dan een speels effect geven rondom op het plafond en op de muren van je slaapkamer.

Tips voor het kiezen van de juiste maat hanglamp in de slaapkamer

Een hanglamp kiezen voor in je slaapkamer wordt bepaald door drie factoren. De grootte van je slaapkamer, positie van het bed en of de focus op de hanglamp moet liggen of niet. Heb je een grote slaapkamer? Dan kunnen hanglampen prima groot in formaat zijn. Heb je een kleine slaapkamer? Dan kies je het beste voor een hanglamp in een kleiner formaat.

Staat je bed in het midden van de kamer en bevindt het lichtpunt zich ook in het midden? Dan kan het een mooi effect zijn als je een hanglamp samen met het bed een middelpunt laat zijn. De lamp kan dan prima van een groter formaat zijn, ook al is de kamer aan de kleine kant. De lamp hangt tenslotte dan boven het bed en niet in de weg.

Hanglampen die matchen met de slaapkamerinrichting

Hanglampen voor in de slaapkamer zijn het mooist als ze matchen met je inrichting. Welke stijl heeft de slaapkamer? Is het een moderne slaapkamer met veel design? Kies dan voor een hanglamp van staal of glas. Heeft de ruimte een bohemian interieur? Dan kies je het beste voor een armatuur van rotan of stof.

Uiteraard speelt persoonlijke smaak ook mee bij de keuze van één van de vele hanglampen in de slaapkamer. De slaapkamer is echt jouw heiligdom, dus kies vooral waar jij je prettig bij voelt.

Sfeerverlichting versus functionele verlichting

Hanglampen in een slaapkamer bieden zowel sfeer- als functionele verlichting. Wanneer je een slaapkamer in het donker binnentreedt, is de verlichting aanzetten het eerste wat je doet. Dat heet functionele verlichting. Verlichting heeft op dat moment een functie. Zonder verlichting zie je namelijk helemaal niet.

Zo kun je ook andere verlichting in de slaapkamer bekijken. Bijvoorbeeld een nachtlampje die aanstaat tijdens het lezen in bed, of verlichting in een kledingkast die helpt om je een keuze te laten maken voor kleding.

Daarnaast geeft verlichting ook sfeer. Neem bijvoorbeeld een lamp met wit licht of een lamp met warm wit licht. Snap je het verschil? Daarnaast hebben een hanglampen in de slaapkamer ook een sfeerfunctie als het om aankleding van de ruimte gaat. Het armatuur kan echt een aanvulling zijn op het interieur.

Materialen en afwerkingen van hanglampen

Hanglampen zijn beschikbaar in verschillende afwerkingen. Denk aan glas, metaal, rotan, papier of stof. Daarnaast zijn er ook een aantal ontwerpen die nog een stapje verder gaan dan de standaard materialen. Denk aan steen, hout, zijde, epoxy, polymeer, schelpen of kartonnen hanglampen voor in de slaapkamer.

Om het betaalbaar te houden, zijn ook bijzondere ontwerpen beschikbaar in standaard materialen. Zo zijn er steeds meer ontwerpen gemaakt in rotan en geeft bijvoorbeeld een Ibiza-stijl of bohemian slaapkamer direct een unieke touch.

Lichtkleur voor in de slaapkamer

In een slaapkamer speelt sfeer een grote rol. Tot rust komen gaat het beste in je eigen slaapkamer, je eigen fijne ruimte. Een lichtkleur kan hier een hele grote rol in spelen.

Lichtkleuren kunnen het beste aangepast worden op ons bioritme. Daar bedoelen we mee dat lichtkleuren hetzelfde ritme als de zon zouden moeten volgen. In de vroege ochtend en de late avond is er een matig en warm zonnetje, zo zou de verlichting op die tijdstippen ook moeten zijn.

Overdag, wanneer er voldoende daglicht is, hebben we een kouder licht nodig om energiek de dag door te komen. Maar omdat we de meeste tijd in schemer of het donker in onze slaapkamer zijn, kun je het beste een warm licht (2300K tot 3000K) installeren. Meer lezen over het bioritme en lichtkleuren? Bekijk dan eens dit artikel.

Wanneer je naast warm wit licht ook een kouder wit licht op je slaapkamer nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je werkbureau op deze kamer staat, overweeg dan verlichting dat in te stellen is in verschillende lichtkleuren. Ook wel ‘dim to warm’ of ‘CCT aanpasbaar’. Zo zijn er peertjes die van koud naar warm te dimmen zijn met een bestaande dimmer, of complete slimme armaturen van bijvoorbeeld HUE.

Stylingtips voor alle slaapkamers

Om te kiezen uit de vele hanglampen voor op slaapkamers, hier enkele stylingtips:

 • Hanglamphoogte: Bevestig hanglampen altijd op een juiste hoogte zodat deze nooit in de weg hangt. Hang een hanglamp tot maximaal 60-70 cm onder het plafond.
 • Meerdere hanglampen: Overweeg om meerdere hanglampen boven je bed te hangen om een dramatisch effect te creëren. Cluster ze samen voor een statement look.
 • Combineer met andere verlichting: Combineer hanglampen in de slaapkamer altijd i.c.m. een nachtlampje en eventueel een wandlamp.
 • Speel met kleur: Kies een hanglamp die past bij de kleurenschema van je slaapkamer. Dit geeft rust en creëert een harmonieus geheel.

Om het betaalbaar te houden, zijn ook bijzondere ontwerpen beschikbaar in standaard materialen. Zo zijn er steeds meer ontwerpen gemaakt in rotan en geeft bijvoorbeeld een Ibiza-stijl of bohemian slaapkamer direct een unieke touch.

Tips voor het onderhouden van je hanglamp op de slaapkamer

Om ervoor te zorgen dat je hanglamp er op z’n best uitziet en goed blijft werken, is het belangrijk om ze regelmatig te onderhouden en te verzorgen. Hier zijn enkele tips voor het onderhoud en de verzorging van hanglampen:

 • Stof verwijderen: Stof de hanglampen regelmatig af met een zachte doek om stofophoping te voorkomen. Met name witte kappen en glazen bollen kunnen hun helderheid verliezen als ze vies zijn. Zonde!
 • Glas reinigen: Als je hanglampen glazen kapjes hebben, maak ze dan schoon met een glasreiniger en een zachte doek. Vermijd het gebruik van schurende schoonmaakmiddelen, deze kunnen glas beschadigen.
 • Lampjes vervangen: Heb je een hanglamp in je slaapkamer met meerdere fittingen? Vervang een lampje als deze stuk is altijd in het zelfde type en merk lampje. Niets is zo vervelend als er een ander merk lampje in zit. Merken wijken altijd af van kleur, ook al neem je dezelfde lichtkleuren. Tip: Schaf altijd bij de aankoop van peertjes een aantal extra aan. Zo heb je altijd een identiek lampje achter de hand.
 • Controleer de bekabeling: Wanneer je de lamp gaat schoonmaken, controleer dan ook eens de bekabeling. Zit alles nog veilig en vast? Schakel wel altijd eerst even de stroom eraf.

Energiezuinigheid van LED hanglampen

Hanglampen in de slaapkamer worden meestal verkocht als losse armaturen. Dit betekent dat je zelf kunt kiezen voor een lampje in een bepaalde fitting maat. Hierdoor kun je zelf kiezen voor welke lichtkleur je gaat, of het lampje te dimmen is, of het lampje slim aan te sturen moet zijn en de mate van energiezuinigheid.

Dit laatste uit zich in de lumen/watt verhouding. Het aantal lumen geeft aan hoe hoog de lichtoutput is. Kies voor een slaapkamer tussen de 400 en 600 lumen. Wanneer we naar de lumen/watt verhouding kijken gaat het om hoeveel een lampje met vergelijkbare lumen verbruikt in wattage.
Het ene lampje met 600 lumen kan 9W verbruiken, maar een ander lampje verbruikt met 600 lumen, 5W. Dit betekent dat het laatste lampje bijna de helft minder stroom verbruikt.

Naast losse armaturen zonder vaste LED lichtbron, bestaan er ook armaturen met een vaste lichtbron. Hier geldt dezelfde vergelijking als hierboven.

Installatie van hanglampen in de slaapkamer

Voor het bevestigen van een hanglamp of elk ander type lamp geldt dezelfde regel. Schakel altijd de stroom uit. Niet alleen de schakelaar, maar altijd de groep waarop de lamp wordt aangesloten. Controleer daarna met een spanningszoeker of er daadwerkelijk geen stroom meer op het aansluitpunt zit.

Volg daarna altijd de instructies van de fabrikant. De fabrikant is verplicht om altijd instructies in de doos mee te sturen. Zitten deze niet in de doos? Vaak staat er online op de webshop van de fabrikant een download met de instructies.

Energielabels voor hanglampen in de slaapkamer

Energielabels zijn alleen verplicht als de lamp inclusief lichtbron geleverd wordt. De meeste hanglampen in de slaapkamer worden zonder lichtbron geleverd en hebben dus ook geen energielabelverplichting.

Hanglampen en lampen in het algemeen die wel inclusief lichtbron geleverd worden, hebben wel een energielabelverplichting. Energielabels gaan van A (donkergroen) tot G (rood) waarbij label A het meest energiezuinig is. Meer lezen over de wetgeving van energie labels doe je op de website van Milieu Centraal

DIY hanglampen in de slaapkamer

Natuurlijk is het hartstikke leuk om een hanglamp voor in je slaapkamer te kopen, maar het kan ook een heel goed idee zijn om er zelf één te maken. Naast leuk, kan het ook nog eens zeer duurzaam zijn. Het enige wat je nodig hebt, is een losse fitting met snoer. Hier enkele voorbeelden:

 • Glazen flessen: Het kan een leuk effect geven door een glazen fles te bevestigen aan een fitting. Zorg er wel voor dat je een fles met een grote opening gebruikt, zodat het lampje erin past. Ben je heel handig? Dan kan het ook een leuk idee zijn om glas te snijden en er meerde bij elkaar te hangen
 • Manden: Rotan lampenkappen voor in de slaapkamer zijn helemaal hip. Maar hoe leuk is het om deze zelf te maken? Gebruik voor een duurzaam resultaat een 2e hands mand en draai hem ondersteboven. Maak een gat waarin je de fitting bevestigd en voilà!
 • Vazen: Vazen zijn ook makkelijk om te upcyclen. Bevestig tap op de onderkant van de vaas en boor met een keramiekboor een gat door de onderkant. Hierin bevestig je de fitting en je hebt je hanglamp!

Ben je heel creatief en handig? Dan zijn er nog veel meer ideeën. Denk bijvoorbeeld aan DIY hanglampen voor in de slaapkamer van koperen buizen, visnetten, ander gaas of zelfs een oude ladder.

Interieurstijlen in de slaapkamer en hanglampen

We kunnen ons voorstellen dat het niet altijd makkelijk is om te bepalen welke hanglamp geschikt is voor jouw slaapkamer. Daarom hieronder enkele slaapkamer interieurstijlen en bijpassende hanglampen.

 • Bohemian: Dit is een stijlmix van warme kleuren, rotan, mooie warme materialen en tierelantijntjes. Kies bij deze interieurstijl voor een hanglamp in rotan, stof of (rijst)papier.
 • Design: Een hedendaagse design slaapkamer heeft veel glas, mooie organische vormen en eventueel objecten uit andere decennia. Een bijpassende hanglamp kan bestaan uit (melk)glas of staal.
 • Landelijk: Landelijke slaapkamers hebben vaak grote bedden, eventueel een boxspring, lichtgekleurde spreien en veel hout. Om te kiezen uit de vele beschikbare hanglampen voor slaapkamers, kun je het beste focussen op een lamp van stof of hout. Een model van glas kan eventueel ook passend zijn.
 • Kleurrijk: Kleurrijke slaapkamers zijn de leukste slaapkamers om in te richten! Hier passen werkelijk alle hanglampen bij. Denk aan gekleurd glas of kunststof en uitbundige vormen.
Scroll naar boven