kledingwinkel met verlichting met hoge cri waarde

Alles over CRI waarde

De CRI waarde (Color Rendering Index) of makkelijker gezegd; de kleurweergave, geeft aan hoe een lichtbron de “ware kleur” van een object weergeeft. Met andere woorden: hoe hoger de CRI van de lichtbron, hoe echter de kleur overeenkomt met de werkelijke kleur bij daglicht. Bij een hoge weergave, zijn afwijkingen in het kleurenspectrum nauwelijks zichtbaar. De CRI-index is ingedeeld van 0 tot 100%.

Welke CRI waarde voor welke ruimte?

Hoe hoger de CRI waarde, hoe beter de kleurechtheid. Lichtbronnen met een CRI lager dan 80 zijn geschikt voor autogarages en/of magazijnen. Lichtbronnen tussen de CRI 80 en 89 hebben een prima kleurweergave. Deze waarde is geschikt voor bijvoorbeeld een woonruimte, kapper of winkel.

Lichtbronnen met een CRI hoger dan 90 hebben een uitstekende kleurweergave. Deze waarde is geschikt voor musea, kledingwinkels of showrooms. Ook ruimtes waarbij werkzaamheden worden verricht en een uitstekende kleurweergave wordt geëist, bijvoorbeeld in spuitcabines of ontwerpstudio’s is een CRI hoger dan 90 aan te raden. CRI 90 of hoger is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen of modellen, waaronder in deze inbouwspots.

CRI en kleurtemperaturen

Kleurtemperaturen worden aangeduid als ‘K’ de Kelvinwaarde. Hoe hoger de Kelvinwaarde, hoe witter/kouder het licht, en hoe lager de waarde, hoe warmer het licht. Dit staat echter los van de CRI-waarde. De kleurtemperatuur heeft geen invloed op de kleurweergave. Je leest er alles over in het artikel: kleurtemperatuur LED.

cri waarde uitgebeeld op blauwe tassen

CRI waarde per ruimte

LED lampen worden bijna alleen met een CRI-waarde van boven de 80 verkocht. Zoek je een ledlamp voor in huis? Dan volstaat een standaard ledlamp. Ben je echter op zoek naar een CRI waarde voor in een speciale ruimte? Dan adviseren we je het volgende:

Scroll naar boven