6 led lampen liggend in een cirkel op een ondergrond van beton

De juiste wattage LED lamp is belangrijk

Wattage LED lamp is niet hetzelfde als Wattage gloeilamp of halogeen.

Iedereen weet waar je het over hebt als je een 40 Watt peertje zoekt. Genoeg licht voor bijvoorbeeld de badkamer. Maar hoe weet je hoeveel Wattage LED lamp je nodig hebt voor deze zelfde badkamer waar je gewend bent om een 40 Watt peertje in te draaien?

Bij LED kijken we naar Lumen (lichtopbrengst), en niet direct meer naar Wattage. Het is wel ongeveer te zeggen dat een 40 Watt gloeilamp peertje 4 Watt LED is, maar dit is echt afhankelijk van hoe zuinig een LED lamp is. Er zijn namelijk 4 Watt LED lampen met 400 Lumen en 4 Watt LED lampen met 300 Lumen.

Waarom het wattage LED lamp wel belangrijk is

Zoals hierboven genoemd zijn bij LED lampen ‘Lumen’ de leidraad. Lumen = lichtopbrengst.
De Wattage van een LED lamp geeft alleen het verbruik aan. Als we het voorbeeld van hierboven nemen en je bent opzoek naar een vervanger voor een 40 Watt peertje met E27 fitting voor de badkamer met een warm witte (2400K-3000K), dan zijn er duizenden opties.

Bij een low-budget winkel kun je al voor een paar euro een lichtbron vinden. Laten we het voorbeeld nemen van een 7,5W LED lamp met 470 Lumen, maar als je goed verder zoekt, dan zijn er veel zuinigere opties. Bijvoorbeeld een 4,5W LED lamp met 470 Lumen.

Het aantal Lumen is in dit geval bij beide lampen hetzelfde, maar de laatste optie verbruikt 40% minder energie. Je begrijpt dat een gevalletje goedkoop=duurkoop is. Zeker als je ervoor kiest om LED verlichting in het gehele huis toe te passen.

Vergelijking

Zelf berekenen

Het prijsverschil van bovenstaande vergelijk is €6,74, maar met de huidige energieprijzen is dit binnen no-time terugverdient.

In het onderstaande voorbeeld gaan we uit van een gemiddelde brandtijd van 3 uur per dag.
Volgens de huidige energieprijzen kost een kilowattuur ongeveer €0,70 cent.
Een ledlamp van 7,5 Watt verbruikt bij 133 uur één kilowattuur.
Een ledlamp van 4,5 Watt verbruikt bij 222 uur één kilowattuur.
Een gemiddeld gebruik van 3 uur per dag = 1095 uur per jaar.

Het budgetvoorbeeld verbruikt per jaar: €5,76
Het Bol.com voorbeeld verbruikt per jaar: €3,45

Een LED lamp gaat gemiddeld 15.000 uur mee. Laten we voor het gemak uitgaan van 10 jaar.
Het bol.com voorbeeld verbruikt per jaar €2,31 minder dan het budgetvoorbeeld x 10 jaar = €23,10
Het voordeel met het gebruik van het bol.com voorbeeld na 10 jaar min het verschil in aanschaf = €16,36

Ga eens na hoeveel lampen je in huis hebt? In het bovenstaande voorbeeld is het verschil uitgelegd tussen lage en hoge Wattages van een vergelijkbare LED lamp 4,5/7,5W. Als je kijkt naar een werklamp of een Led buis in je garage van 20 tot 30W, zijn de verschillen nog veel groter!

Voorbeelden van wattage LED lamp en hoge lichtopbrengst

Sinds 2022 is het verplicht om in webshops en op verpakkingen van verlichting een energielabel te plaatsen. De energie labels kijken niet alleen naar de wattage LED lamp, maar o.a. naar de zoals hierboven berekende Wattage en lichtopbrengst (Lumen) verhouding.
Daarnaast zijn de energie labels niet meer zoals we gewend zijn vanaf A++, maar voor het gemak van A t/m G. Tip: Veel websites hebben een filter waar je ook op energielabel kunt filteren. Zo weet je altijd zeker dat je goed zit met de Wattage LED lamp en Lumen verhouding.

Voorbeelden van lampen met een uitstekende wattage LED lamp en Lumen verhouding

Hierboven is het voorbeeld van één soort LED peertje genomen. Laten we nog even verder kijken naar andere peertjes met een mooie wattage LED lamp en lumen verhouding.

Laten we ook eens kijken naar andere verlichting. Voorheen werden in garages veel gebruik gemaakt van TL balken. Een TL buis van 150 cm met goed werklicht (840 of 865), heeft een gemiddeld verbruik van 50W.

En wat denk je van opbouwspotjes in de keuken met een goede wattage LED lamp en lumen verhouding?

  • Dit Philips armatuur heeft maar liefst 4 spotjes die afzonderlijk te richten zijn en waar je zelf GU10 spotjes in kunt zetten.
  • GU10 spotjes, 3 pack, 3,2W, 300 lumen

Hoe bereken je de Wattage LED lamp en Lumen?

Om de energiezuinigheid van LED lampen met elkaar te vergelijken is de Lumen/Watt verhouding een goed uitgangspunt. Sommige winkels en webshops gebruiken hiervoor de uitdrukking: Lm/W Hoe hoger de Lm/W, hoe energiezuiniger de lichtbron. Om dit zelf te berekenen zijn slechts de Wattage LED lamp en de Lumen nodig. De eenvoudige formule kun je vervolgens zelf toepassen:

Lumen delen door Wattage.

Bijvoorbeeld:

  • Een lichtbron van 40W met een Lumen opbrengst van 3600 Lm: 3600/40 = 90 Lm/W
  • Een lichtbron van 36W met een Lumen opbrengst van 3800 Lm: 3800/36 – 105 Lm/W
  • Een LED lamp van 3W met een Lumen opbrengst van 250 Lm: 250/3 = 83,3 Lm/W

    Hoe hoger de Lm/W verhouding, hoe energiezuiniger. Makkelijk toch? Met deze handige berekening weet je dus nu zelf altijd de juiste LED lamp te vinden!
Scroll naar boven