op deze foto zie je een hand een lamp vervangen

Watt naar lumen omrekenen – een handig overzicht

Watt naar lumen omrekenen, hoe doe je dat?

In het begin dat led lampen en lichtbronnen net op de markt kwamen, stond er op de verpakking nog een symbool van een gloeilamp met daarbij de vergelijkbare Wattage van een gloeilamp. Watt naar lumen omrekenen hoefde dus niet, want het stond al op de verpakking. Liep je 10 jaar geleden een bouwmarkt in, op zoek naar een ledlamp, dan kon niemand je uitleggen wat lumen nou eigenlijk precies zijn. Inmiddels zijn ledlampen niet meer weg te denken, en wordt het omreken-symbool op de verpakking bijna altijd weggelaten.

Maar hoe bereken je nu Watt naar lumen? Iedereen weet waar je het over hebt als je het over een 60 Watt gloeilamp hebt. Maar om het zelfde hoeveelheid licht te evenaren, welke ledlamp heb je dan nodig? In dit artikel geven we je voorbeelden van ‘ouderwetse lichtbronnen’ en met hoeveel lumen je dit kunt vergelijken.

Wattage van ‘ouderwetse lichtbronnen’

Eerst leggen we je het verschil uit tussen Wattage van ‘ouderwetse lichtbronnen’ en Wattage van LED. Wattage van ouderwetse lichtbronnen, we gaan voor het gemak even uit van een gloeilamp. Is een vast gegeven. Een gloeilamp verbruikt bijvoorbeeld 20W, 40W of 60W. Dit was tevens het uitgangspunt van herkenning. Een 60W gloeilampje in de keuken, 20W in een schemerlamp en 40W in de slaapkamer. Deze herkenning werkt helaas bij LED niet meer.

Wattage van LED

De Wattage van LED zegt niets meer over de felheid of lichtopbrengst van een lamp. Een 5W led-lampje geeft niet perse altijd genoeg licht in een woonkamer. Bij LED kijken we naar Lumen. Hoe hoger de lumen, hoe meer lichtopbrengst. De ene lamp geeft bij 5W, 800 lumen, en de andere lamp geeft bij 5W 1200 lumen. Hoe hoger het aantal lumen bij eenzelfde Wattage, hoe energiezuiniger de lamp. We kunnen hem ook andersom berekenen.

Stel dat je een woonkamer hebt, en er is totaal 2000 lumen nodig. Dan zijn er bij webshops of in winkels tal van opties. Maar wanneer je ze vergelijkt zul je al snel zien dat de ene lamp 16W verbruikt, en de ander 24W. De lamp met een Wattage van 16 is dus de meest energiezuinige. Makkelijk toch?

Wattage naar lumen omrekenen van een gloeilamp

Wattage naar lumen omrekenen van een halogeenspot

Wattage naar lumen omrekenen van een spaarlamp

Wattage naar lumen omrekenen van een TL buis

Hoeveel lumen per ruimte?

Per ruimte kan het verschillen hoeveel lumen er nodig is. Er kan een leidraad gegeven worden, maar meestal is het ook een kwestie van smaak, of welke activiteiten er gedaan worden. Een eettafel die alleen gebruikt wordt om te eten, heeft bijvoorbeeld minder lumen nodig dan een eettafel waar ook aan geknutseld of gewerkt wordt.

Om te berekenen hoeveel licht er nodig is, wordt gekeken naar Lux. 1 Lux = 1 lumen per/m2.
Onderstaande tabel geeft aan hoeveel lux er nodig is per ruimte. Vul dit naar smaak en activiteit in.
Gewenste lichtsterkte in lux, X het aantal m2 oppervlakte = het aantal benodigde lumen.
Meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan eens het artikel: Hoeveel lumen nodig per ruimte?

Welke lichtbron is de beste keuze?

Dat is volgens ons een lichtbron met veel branduren, die voldoen aan productmarkeringen als CE en RoHS en die een goede lumen/Watt verhouding heeft. Vertrouw niet altijd energie labels. Deze zijn vaak verouderd, of kloppen (nog) niet. Bereken het zelf door het aantal lumen te delen door het verbruik. Bijvoorbeeld 1000 lumen / 10W = een prima lumen/Watt verhouding van 100.

Pas ook op met marketing termen als ‘efficient’ of ‘ A++’. Als je het belangrijk vindt dat een lamp energiezuinig is, check dan altijd de lumen/Watt verhouding zelf.

Watt naar lumen omrekenen in het kort

Watt naar lumen omrekenen hoeft niet moeilijk te zijn. Hier een korte samenvatting:

Van Wattage ‘ouderwets licht’ naar lumen in LED is ongeveer het Wattage + een 0 erbij plakken. Dus 10W gloeilamp = ongeveer 100 lumen in LED. Twijfel je? Check dan de bovenstaande tabel.

Voorbeelden energiezuinige LED lichtbronnen

Onderstaande voorbeelden zijn LED lichtbronnen met een energielabel A en hebben een extreem hoge lumen/Watt verhouding. Namelijk rond de 200 lumen/Watt. Dit zijn de meest energiezuinige LED lichtbronnen die Allesoverled tot nu toe is tegengekomen!

Scroll naar boven