roze led strip op rol

Waar kan je LED strips kopen?

De LED wereld en dan met name die van de LED strips kan overweldigend zijn. In dit artikel nemen we je mee naar waar je het beste LED strips kunt kopen en waar je op moet letten bij de aanschaf.

Je bent dus op zoek naar een LED strip en wilt weten waar je deze kunt kopen. Kies voor een winkel met een ruim assortiment of een webshop met een goede productfilter en verschillende merken. Dit kan bijvoorbeeld bij een webshop gespecialiseerd in verlichting, of bij een webshop met een assortiment in verschillende merken, zoals bol.com.

  • Fysieke winkels: LED strips zijn te koop bij bouwmarkten zoals Hornbach en Praxis. Hier verkopen ze de bekende merken zoals Philips Hue, Paulmann en Eglo.
  • Webshops: LED strips zijn ook te koop bij webshops zoals lampenlicht.nl of bol.com. Kies voor een webshop met een ruim assortiment, verschillende merken en een goede filter.

Waar let je op bij het kopen van LED strips?

Bij het kopen van LED strips kun je verschillende specificaties of overwegingen bepalend laten zijn. Hieronder beschrijven de meest belangrijke:

Lichtkleur

Bij LED is de lichtkleur ‘e’en van de eerste specificaties waar je naar kunt kijken. Ga je voor een witte lichtkleur zoals warm wit 2700K, of liever voor een kleurtje?

Wanneer je voor een witkleur kiest, zijn er verschillende mogelijkheden. Kies voor één enkele kleur, of kies voor dim-to-warm. Deze is d.m.v. een dimmer of slimme besturing, in te stellen in elke gewenste lichtkleur.

Wanneer je kiest voor een kleur, dan zijn er standaard kleuren als rood, blauw, groen, geel of roze. Wil je meerdere kleuren kunnen kiezen? Kies dan voor een RGB LED strip. Deze LED strips zijn via een afstandsbediening of met slimme aansturing in te stellen in de kleuren rood, groen en blauw of stel een kleurenmix in van maar liefst 16777216! kleuren.

Wil je alle kleuren én een witkleur kunnen kiezen in ‘e’en LED strip? Ga dan voor een RGBW LED strip.

Slim aansturen of niet?

Een LED strip bedienen kan op standaard manier zoals via een lichtknop, dimmer of afstandsbediening. Wat echter vaker gekozen wordt, is een LED strip die ‘slim’ aangestuurd kan worden. Een voorbeeldmerk is HUE.

HUE heeft een eigen protocol en werkt op WIFI. Ga je liever voor een alternatief? Kies dan voor een LED strip die te bedienen is met een fabrieks-eigen app zoals Lideka. Wist je dat de meeste van apps gebouwd zijn met Tuya? Grote kans dat wanneer je verschillende LED strips (of andere slim aanstuurbare verlichting) hebt, deze allemaal gebaseerd zijn op Tuya.

Moet de LED strip van een bepaald merk zijn?

Net als ieder ander verlichtingsarmatuur, maakt een merk zeker uit. Kies voor een merk met kwaliteit en je LED strip gaat langer mee. Kijk bij het kopen van een LED strip daarom altijd naast de reviews ook naar de levensduur en garantieperiode.

Welke lengte LED strip?

De meeste LED strips zijn te koop in een lengte van 1 meter of 5 meter. Afhankelijk van je project kun je hier een keuze uit maken. Heb je een langer stuk nodig? Bijvoorbeeld 10 meter? Zorg dan voor een aansturing die 2x 5 meter aan kan, of voedt de LED strip aan beide zijdes. Kom je hier niet helemaal uit? Vraag dan de verkoper om advies.

IP waarde en waterdichtheid

Bepaal voor jezelf of de LED strips waterdicht moet zijn. De waterdichtheid bij verlichting wordt aangeduid in IP waardes. Komt de strip buiten te hangen, maar onder een overkapping? Dan volstaat IP44.

Komt de strip buiten in de regen te hangen? Kies dan voor IP65. Wordt de strip binnen in een niet-vochtige ruimte toegepast? Dan volstaat IP20. Let wel op als je een LED strip binnen wilt toepassen, maar de koelingsruimte is weinig omdat de strip in een koof of profiel verwerkt zit. Een IP65 LED strip heeft een siliconen laag. Wanneer het te warm wordt, gaat siliconen verkleuren.

Aantal LED's per meter

Vaak zit er bij het kopen van een LED strip een bijna onverklaarbaar prijsverschil. Dit heeft naast kwaliteit, IP waarde of de lengte meestal te maken met de dichtheid van de LED’s. Zo zijn er LED strips met 60 LED’s per meter, maar ook strips met 240 LED’s per meter.

Wanneer je een LED strip ergens achter plaatst, bijvoorbeeld een TV of bed, maakt het niet zoveel uit als je kiest voor een laag aantal LED’s per meter. Komt de LED strip op een plek te hangen waar de strip zichtbaarder is? Kies dan voor een groot aantal LED’s per meter. Hiermee voorkom je dat er zichtbare LED onderbrekingen zijn in je lichtlijn.

Conclusie

LED strips kopen kan dus zowel in een fysieke winkel als webshop. Hierbij is een ruim assortiment met verschillende merken een pre. Het liefst heeft de webshop een filter waarbij verschillende specificaties uit te filteren zijn.

Allesoverled is een informatief platform en verkopen zelf geen LED strips. Wanneer je via bol.com koopt, krijgen wij een klein percentage commissie. Ons advies over verschillende merken verlichting en kwaliteit is altijd onafhankelijk en zonder commissie. Meer lezen over LED strips kopen als een pro?

waar kan je het beste led strips kopen foto voor bij de blog
Scroll naar boven