zwarte eettafel met zwarte railverlichting met spots

Railverlichting met spots in huis toepassen? Doen!

Verlichting is één van de belangrijkste aspecten van een interieurontwerp en wordt vaak over het hoofd gezien. Railverlichting met spots zijn een simpele manier om het verlichtingsplan van een huis te verbeteren. Naast functioneel, stijlvol en veelzijdig, zijn railspots eenvoudig te installeren en vereist het geen aanpassingen aan het plafond. Van het uitlichten van je favoriete ingelijste foto’s en kunstwerken tot het transformeren van je huis naar een stijlvolle ruimte.

Railverlichting met spots 3 of 1-fase, wat is het verschil?

Ga je de spots onafhankelijk van elkaar bedienen? Bijvoorbeeld twee spots die eerder uitgeschakeld kunnen worden omdat deze bijvoorbeeld op de keuken richten? Dan kies je voor een 3-fase railverlichting met spots. Mogen alle spots tegelijk aan en uit? Dan volstaat een 1-fase rail.

Tijd voor technisch. Hoe sluit je railverlichting aan?

Railverlichting sluit je aan op één aansluitpunt, bijvoorbeeld een plafonddoos. De aansluiting zit aan de zijkant. Aan de andere kant zit een eindkap. Deze eindkap wordt soms los aangeboden. Check dit altijd even bij de verkoper. De spots plaats je op elke gewenste plek op de rail en worden vast gezet met een schuifje of clip. Later toch spots van locatie veranderen? Dat kan! Railverlichting is super flexibel en uitermate geschikt!

Naast dat de montage snel en eenvoudig gaat, is het makkelijk railspots te verplaatsen én bij te kopen wanneer toch blijkt dat er meer lichtpunten nodig zijn. Een bijkomend voordeel is ook dat ondanks je meerdere spots plaatst, je geen kabelgootje nodig hebt.

Daarnaast zijn er ook koppelstukken te koop. Koppelstukken zijn er in een X, L of I vorm. Met deze vormen zijn rails aan elkaar te koppelen in elke gewenste richting. Op die manier kun je met railverlichting een eigen verlichtingsontwerp creëren.

Railverlichting met spots toepassingen

Railverlichting met spots geven je woonkamer direct een moderne of luxe uitstraling. Naast dat het soort verlichting onderdeel uitmaakt van het interieur, is railverlichting ook flexibel en breed inzetbaar. Doordat de rails mogelijkheid bieden tot het plaatsen van verschillende spots, kun je veel lichtpunten bedienen vanuit één aansluitpunt.

Railverlichting woonkamer

Railverlichting met spots geven je woonkamer direct een moderne of luxe uitstraling. Naast dat het soort verlichting onderdeel uitmaakt van het interieur, is railverlichting ook flexibel en breed inzetbaar. Doordat de rails mogelijkheid bieden tot het plaatsen van verschillende spots, kun je veel lichtpunten bedienen vanuit één aansluitpunt.

Railverlichting keuken

De keuken is een geschikte locatie om railverlichting met spots te hangen. Heb je bijvoorbeeld een vaste wand en eiland? Railverlichting boven een keukeneiland plaatsten zorgt ervoor dat zowel het eiland als de vaste wand met één rail aangelicht kan worden. Plaats meerdere spots en richt de spots naar de gewenste elementen. En wat denk je van verlichting boven de eettafel? Een rail is ook geschikt om rail-hanglampen aan op te hangen. Bijvoorbeeld de HUE. Compleet én slim!

zwarte railverlichting met drie gouden railspots

Lichtkleuren en kleurweergave

Railverlichting met spots staan er om bekend dat ze een goede lichtopbrengst en een hoge CRI hebben. Omdat de spots al jaren gebruikt worden in winkels, showrooms en musea, liggen eisen voor de kwaliteit van het licht veel hoger dan bij consumentengebruik. Zo is de eis dat de kleurweergave van de verlichting zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid liggen (CRI). Een CRI waarde van boven de 90 heeft een zeer goede kleurweergave. Je zal zien dat een schilderij wat aangelicht wordt met een hoge CRI railspot, s ‘avonds dezelfde kleuren weergeven als overdag.

Aanbevolen railverlichting met spots

Complete set: rails + matzwarte spots​

Het Nova Luce railsysteem bestaat uit een basisrails van twee meter en vier matzwarte spots. De spots hebben een GU10 aansluiting, waardoor je zelf de keuze in lichtkleur en kwaliteit kunt maken. Het railsysteem is dimbaar en kan ook gecombineerd worden met “slimme” verlichting. Bijvoorbeeld met een Casambi module of HUE GU10 spotjes.

Railverlichting met spots van HUE

Perifo railverlichting van HUE (basisset) is niet alleen slim aan te sturen, maar ook “slim” in mogelijkheden. Zo kun je zelf, spots, lichtbalken of hanglampen toe te voegen. Ook nadat het is geïnstalleerd. Dit gaat met één klik zonder gedoe met draden. De lamp-elementen zijn met de HUE app aan te passen in 16 miljoen kleuren (RGB) en 50 duizend wittinten (W). Onmisbaar als je al thuis bent in het HUE assortiment!

Complete set: rails in L vorm + matzwarte spots

Het Focus railsysteem met spots bestaat uit maar liefst vijf basisrails en koppelstukken om zelf een lichtontwerp te maken. Bijvoorbeeld in een U of L vorm. Daarnaast wordt de set geleverd inclusief 10 matzwarte railspots met een GU10 aansluiting. De spots zijn flexibel te plaatsen en alle vijf de basisrails kunnen op één punt aangesloten worden, mits de rails met de koppelstukken aan elkaar verbonden zijn.

Scroll naar boven