Rode, groene, blauwe en witte led strip

Wat is RGB LED, en wat kun je ermee?

Wat is RGB LED?

RGB komt steeds vaker voor bij verlichting. Waar eerst LED alleen nog bestond uit “dat witte licht”, zijn de mogelijkheden met LED eindeloos. Wat is RGB LED? RGB staat voor rood, groen en blauw. Deze drie kleuren zijn bij RGB verwerkt in één LED chip.

Wanneer delen van de kleuren elkaar overlappen, mengen de kleuren zich. Daarnaast kan er ook met lichtintensiteit gespeeld worden, waardoor enkele kleuren meer of minder weergegeven worden om zo nóg meer kleuren te kunnen weergeven.

Wanneer alle lichtkleuren volledig gemengd worden, ontstaat er wit licht. Echter is dit witte licht niet geschikt om toe te passen. Het is een fel, blauwig licht.

RGBW of RGBWW

RGB (3 in 1) geeft bij het volledig mengen van rood, groen en blauw al wit licht. Maar om dit blauwig/wit licht aangenaam te maken wordt er bij RGBW (4 in 1) een warmer wit bijgevoegd, om zo wél tot een mooie witte lichtkleur te komen. RGWW (5 in 1) heeft daarnaast nog een warm witte kleur in de LED chip, waardoor óók warm wit weergegeven kan worden.

Is RGB energiezuinig?

RGB is minder energiezuinig dan standaard witte lichtkleuren als 3000K of 4000K. Dit komt doordat de lichtopbrengst minder hoog is dan een standaard witte lichtkleur. Je hebt dus meer verlichting nodig dan wanneer je wit licht toepast. Echter wordt RGB vaak toegepast als accentverlichting en niet als hoofdverlichting. Als het gaat om een vergelijking met conventionele verlichting, dan is RGB LED tot acht keer energiezuinig.

Hoeveel kleuren kan RGB LED weergeven?

RGB geeft totaal 16777216 kleuren. Genoeg om elke gewenste kleur of sfeer te bepalen! Denk aan een restaurant met LED strips in een kleur van het interieur. Of RGB spots die op een sprookjesachtige manier bomen aanlichten. Om RGB mengkleuren in te stellen, zijn er afstandsbedieningen, controllers voor aan een wand, of via een mobiele app. Afhankelijk van welk product je koop en welk besturingssysteem de voeding nodig heeft.

Te ingewikkeld om alles zelf bij elkaar te zoeken? Ga dan voor een complete set. Kies het liefst voor een lichtbron van kwaliteit. Wist je dat LED strips na verloop van tijd kunnen verkleuren? Weg het mooie kleureneffect! Zeker weten dat je een complete set koopt met kwaliteit? Bekijk dan eens deze set: 300 led’s RGB LED strip

Hoe kan RGB LED verlichting je dag beïnvloeden?

Kleuren kunnen emoties en gevoelens oproepen. Groen geeft bijvoorbeeld rust en geel geeft je energie. Wist je dat kleuren ook koopbedrag kan beïnvloeden? Als het ergens donker is, wordt je humeur ook minder. Met geel licht worden mensen energiek, blijven ze langer en besteden meer.

Kan RGB LED gedimd worden?

Of RGB LED verlichting gedimd kan worden, is meestal afhankelijk van de driver. Een LED strip zelf is altijd dimbaar. De LED strip is echter 24V en heeft een driver/voeding nodig om op 230V aan te kunnen sluiten. Deze drivers zijn er in dimbaar en niet dimbaar. Kijk hier dus altijd goed naar. Lichtbronnen als een E27 peertje met RGB hebben een voeding in de behuizing. Om te bepalen of het peertje dimbaar is, check je het beste van te voren altijd de verpakking.

Kan RGB LED ook buiten gebruikt worden?

De levensduur van RGB LED is hetzelfde als van normaal LED. Deze variëren van 30.000 uur tot 50.000 uur. Let echter wel op de kwaliteit van het materiaal. Goedkope RGB LED strips hebben vaak een siliconen laagje wat snel kan verkleuren. De LED chips moeten daardoor door (een gedeelte) verkleurd siliconen branden. Hierdoor worden kleuren minder mooi en helder weergegeven.

Wat is de levensduur van RGB LED?

RGB LED kan ook buiten gebruikt worden, mits ze een minimale IP waardering van IP65 hebben. Onder een overkapping volstaat IP44 ook, maar wanneer de verlichting in de stromende regen hangt, dan liever minimaal IP65. Heeft je verlichting een losse voeding/driver zoals bij LED strips? Zorg er dan voor dat deze ook waterproof is, of verwerk de voeding in huis.

RGB aansturen met een afstandsbediening

De meest toegepaste RGB LED’s zijn LED strips. Dus we gaan voor het gemak uit van LED strips met afstandsbediening. Geen kenner op het gebied van elektra? Kies dan voor een LED strip met afstandsbediening set. Wil je iets verder gaan of meerdere LED strips kunnen bedienen met één afstandsbediening? Denk dan eens aan Casambi, Zigbee, HUE of een ander protocol wat met elkaar kan communiceren en wat aanstuurbaar is met een mobiele app.

Welke RGB verlichting bestaat er?

Als we het over RGB hebben, dan wordt er meestal over LED strips gesproken. Maar wist je dat er ook RGB neonverlichting bestaat? Of RGB spots om bijvoorbeeld bomen of gebouwen uit te lichten? Ook bestaan er RGB lichtbronnen om bijvoorbeeld een bestaande vloerlamp een kleureffect te laten geven. Bekijk ook eens het artikel: Een led spot kiezen in enkele stappen.

Scroll naar boven