Prikkabel buiten toepassen en beste koop

Geplaatst op November 20, 2022
Buitenverlichting

Met prikkabel creëer je in een handomdraai een andere sfeer. Niet alleen je eigen tuin, maar denk ook aan festivals, concerten of bruiloften. Wist je dat het momenteel de meest verkochte verlichting voor buiten is? Dat is niet natuurlijk niet voor niets! Licht is echt de sfeerbepaler in je tuin. Prikkabel buiten toepassen hoeft niet alleen van boom tot boom, maar het kan ook een leuk idee zijn om palen in de grond te slaan, of palen te bevestigen aan een tafel, om zo een lichtslinger boven de tuintafel te creëren.

Hoe werkt het?

Met deze mooi verlichte kabels weet je zeker dat je iedere tuin of tuinfeest een gezellige sfeer geeft. Als er namelijk één ding bepalend is voor sfeer, dan is het wel verlichting. Met prikkabel buiten toepassen zit je dus altijd goed. Maar hoe werkt prik-kabel? Het bestaat uit stroomkabel, meestal rubber. En heeft fittingen die op de kabel “geprikt” zitten. Lengtes van variëren van 5 tot 50 meter, met fittingen dicht bij elkaar, of juist ver van elkaar. Ze hebben meestal een IP waarde van IP44 of IP65, wat betekent dat de kabel (spat)waterdicht is.

Hoe hang je prikkabel buiten op?

Prikkabel heeft meestal aan het einde van de stroomkabel een ophanghaak. Daarnaast kun je eenvoudig met tiewraps werken. Deze gaan ook buiten over het algemeen lang mee. Geen ophanghaak? Maak dan aan het einde van de kabel een lus, en bindt daar een tiewrap wat strakker omheen. Je hebt nu een mooie lus om de prikkabel buiten aan een boomtak te hangen. De aansluiting van een prik-kabel is meestal 230V. Sluit voor de veiligheid de stekker op een (spat)waterdichte stekkerdoos of stopcontact aan.

Gebruik kunststof lampjes

Zoek je lampjes voor je kabel? Gebruik dan kunststof lampjes. Het voordeel hiervan is dat kunststof lampjes “hufterproof” zijn. Ze blijven tijdens een windvlaag of storm heel, en zijn ideaal met opruimen. Je legt de kabel gewoon inclusief lampjes weg, zonder dat ze kapot kunnen stoten. Lampjes voor een prik-kabel zijn er in (warm) wit of gekleurd licht. Ga je voor een romantische sfeer? Kies dan voor warm witte lampjes in 3000K of lager. Een festival sfeer creëren? Denk dan eens aan het combineren van gele, blauwe, groene en rode lampjes. Of tijdens Koningsdag en wanneer het Nederlands elftal moet spelen; oranje!

Prikkabel buiten toepassingen

Hieronder vind je een aantal ideeën en inspiratie over prikkabel buiten toepassingen.

Op een bruiloft

Denk aan een bruiloft in een tuin of park. Staan er veel bomen? Hoe mooi is het dan als je met prik-kabel voor de avondgasten of het diner een mooie sprookjesachtige sfeer kunt creëren? Of een oude schuur (barn wedding) die met prikkabel in een handomdraaieen andere sfeer krijgt. De kabel is echt veelzijdig en geschikt voor vele situaties.

Als kerstversiering

Misschien niet het eerste waar je aan denkt. Maar het is echt een geschikt product om toe te passen met kerst. Denk aan winter barbecue met vrienden, een plein of ijsbaan waar kleine kerstlampjes echt te minimaal zijn om een mooie sfeer te creëren. Tip voor grote kerstprojecten: Zet een hoge kerstboom in het midden van een plein, of gebruik een hoge boom in een park of tuin. Trek vanaf dit punt meerdere kabels naar meerdere punten rondom te boom. Zo creëer je een soort “festival tent” en geeft een grote ruimte direct een knusse sfeer.

Prikkabel buiten in de achtertuin

Prikkabel buiten in de achtertuin ophangen is de meest voorkomende toepassing. Onder de veranda, van boom tot boom of onder een partytent. Wist je dat je de kabel ook kunt dimmen? 230V prikkabel is standaard dimbaar. Zorg er wel voor dat de lampjes die je plaatst dimbaar zijn. Dit staat meestal aangegeven op de verpakking. De dimmer plaats je op een vochtvrije locatie, of sluit een IP65 dimmer aan. Meer over dimmen lees je hier: Heb je een speciale dimmer nodig voor LED?

Op een festival

Tijdens een festival zoals een foodtruckfestival of een muziekfestival is het een goed idee om snel sfeer te creëren met prik-kabel. Voor deze toepassing wordt er vaak gebruik gemaakt van professionele prikkabel buiten. Zo kun je meters overbruggen tot wel 100 meter. Wel is aan te raden gebruik te maken van steunpalen of bomen om tussentijds de kabel aan te bevestigen.

Hoe onderscheid je kwalitatieve prikkabel van de rest?

Prik-kabel is een super veelzijdig product, maar voordat je de kabel gaat aanschaffen, is het goed om een aantal eigenschappen in overweging te nemen. Vooral wanneer je prikkabel buiten gaat toepassen, wil je het liefst jaren van de verlichting kunnen genieten.

  • Rubber: Een kabel van rubber is flexibel en bestand tegen alle weersinvloeden
  • Afdekring: Fittingen bevatten een afdekring die ervoor zorgen dat water de fitting niet binnen kan dringen. Een ring van rubber is hier het gewenst.
  • Verwisselbare lampjes: Een prikkabel met vast lampjes zijn vaak voordeliger in prijs dan zonder lampjes. Het nadeel is, dat wanneer een lampje stuk gaat, deze niet te vervangen is. Ga dus het liefst voor een prik-kabel met verwisselbare lampjes.
  • IP waarde: Een prikkabel hoeft bij buitengebruik geen IP65 waarde te hebben. De meeste kwalitatieve prik-kabels bezitten IP44. De fittingen van de kabels hangen bij gebruik naar beneden, zodat water niet kan binnendringen. Daarnaast sluit een lampje bijna de gehele fitting af.
  • Schuko stekker: Gebruik een prikkabel buiten altijd met geaarde stekker, maar het liefst een Europese schuko stekker.
  • Contra stekker: De meeste kwalitatieve en professionele prik-kabels hebben een contra stekker. Hierdoor zijn kabels te verlengen tot een bepaalde lengte, Meestal tot 50 meter.

Op zonne-energie

De meest duurzame soort prik-kabel. Het grootste voordeel van zonne-energie is dat je geen netstroom verbruikt. De prik-kabel op zonne-energie is energiezuinig, duurzaam en gaat bij aanschaf van een rubberen kabel met een hoge IP waarde, ook lang mee. Het tweede voordeel is dat je de prikkabel buiten kunt hangen, zonder rekening te houden met een stroompunt. Het heeft namelijk geen netstroom aansluiting nodig. Let wel op dat een prikkabel op zonne-energie alleen geschikt is voor sfeerverlichting. Op netstroom heeft de prikkabel over het algemeen meer lichtopbrengst.

Zoeken

Advertentie