eettafel met twee lampenkappen

Heb je een speciale dimmer nodig voor LED?

Heb je een speciale dimmer nodig voor LED?

Ja, als je verlichting gaat vervangen of verlichting gaat dimmen, dan heb je een speciale dimmer nodig voor LED. Je vraagt je vast af welke dimmer je nodig hebt, wat de beste keuze is en waarom het toch zo is dat je dimmer gaat zoemen of verlichting gaat flikkeren?

Led-verlichting is makkelijk te dimmen, zolang je een juiste led-dimmer aansluit. Een traditionele (gloeilamp) dimmer is helaas niet geschikt, omdat led-verlichting gaat zoemen of flikkeren. Maar welke led-dimmer heb je dan wel nodig? We vertellen je er meer over.

LED dimmen met een traditionele dimmer

aansluitschema voor een fase afsnijding dimmer

Het dimmen van led-lampen werkt meestal niet met je oude gloeilampdimmer. Soms is het wel mogelijk met een traditionele fase-afsnijding dimmer, maar daar zitten zo veel “maren” aan, dat het meestal niet samen gaat.

Traditionele (gloeilamp) dimmers regelen meestal de helderheid van gloeilampen door de stroom door de gloeidraad te verminderen. led-dimmers regelen daarentegen dat de stroomtoevoer naar de led-lampen wordt afgenomen. Het gevolg van een led-lamp aansluiten op een traditionele dimmer, is dat de dimmer gaat zoemen en je verlichting flikkert en stuk gaat.

LED lampen dimmen

Wanneer je led-verlichting gaat dimmen, dan heb je een speciale dimmer nodig voor led. Maar niet alle led-verlichting is te dimmen. Wanneer je de led-lamp al in huis hebt, check dan eerst of deze dimbaar is. Is het een armatuur met losse lichtbron? Check dan of de lichtbron dimbaar is. Is het een armatuur met vaste lichtbron? Check dan of het armatuur dimbaar is. Wanneer je de verlichting nog gaat aanschaffen, let dan op het dimsymbool op de verpakking, of check de specificaties op de webpagina waar je ze gaat aanschaffen.

Heb je een speciale dimmer nodig voor LED? 3 stappen om zelf een led dimmer te kiezen

1. De minimale en maximale belasting van de LED dimmer bepalen

De minimale belasting van de led-dimmer hoort lager te zijn dan de Wattage van de lamp. Daarnaast moet de maximale belasting van de led-dimmer minimaal 10% hoger zijn dan de Wattage van de lamp. Sluit je meerdere lampen aan op de led-dimmer? Dan kun je het vermogen van de led-lampen optellen om het totale vermogen te bepalen. Stel dat je lamp 5W is en je sluit er 10 lampen op aan, dan dient de maximale belasting van de dimmer 50W + 10% = 55W te zijn.

2. Dimprotocol bepalen (meestal fase-afsnijding)

De meeste lampen in huis zijn ‘fase-afsnijding’ dimbaar. Andere voorbeelden van protocollen zijn: 1-10V of DALI. Dit zijn dimprotocollen die meestal gebruikt worden door installateurs. Er van uitgaande dat je hier bent voor het dimmen van een standaard lamp in huis, gaan we verder in op fase-afsnijding. Wil je zeker weten of je verlichting fase-afsnijding dimbaar is? Een lichtbron met E14 of E27 fitting is standaard altijd fase-afsnijding te dimmen. Een armatuur met vaste lichtbron? Check dan de specificaties op de verpakking, maar in 90% van de gevallen is deze ook fase-afsnijding te dimmen.

3. Model LED dimmer

Het model led-dimmer bepaal je door smaak en wat past in jouw situatie. Er zijn bijvoorbeeld led-dimmers met een draaiknop, dimmers met een touch-bediening, of dimmers met een schuifknopje. Daarnaast zijn er dimmers die al inclusief plaatwerk verkocht worden (meestal is de aansluiting universeel, dus je eigen plaatwerk is hier op te monteren), en dimmers die zonder plaatwerk verkocht worden. Het voordeel van dit laatste is dat je in je gehele huis hetzelfde model plaatwerk kunt plaatsen voor al je dimmers, stopcontacten en lichtknoppen.

Nu weet je dus, dat wanneer je een dimmer zoekt, je moet letten op de minimale en maximale belasting, je meestal een fase-afsnijding dimmer nodig hebt, en je kun letten op het uiterlijk van de dimmer. Wanneer je een dimmer via een webshop besteld, zijn er vaak handige filters. Bijvoorbeeld bij bol.com. Hier stel je de volgende filters in: Led dimmer, fase-afsnijding en kies je voor dimmersoorten. Of, ga direct naar de bol.com ingestelde filter: Led-dimmer selectie.

Wat ook een optie is: Slimme verlichting en slimme (draadloze) aansturing. Dat leggen we hieronder in het kort aan je uit.

Heb je een speciale dimmer nodig voor LED dat 'slim' is?

Ja, wanneer je slimme LED hebt, heb je ook een slimme dimmer nodig. Vaak is het zo dat wanneer je al slimme LED hebt, deze een bepaald protocol heeft en werkt met een mobiele app of afstandsbediening.

Heb je geen slimme LED, maar je wilt het toch slim (draadloos) dimmen? Dan zijn er verschillende opties. De makkelijkste manier is om een ontvanger (van een gewenst protocol) op je dimmer of lamp aan te sluiten. Deze ontvangers werken met een afstandsbediening of een Smart home hub als Homey.

twee handen die met een telefoon een lamp bedienen

Weet je al dat je in de toekomst meer lampen “slim” wilt gaan dimmen en/of bedienen? Dan kun je ook kiezen voor een Led-dimmer met ingebouwd protocol.

Energie besparen met een LED dimmer

Een bijkomend voordeel van een LED dimmer, is dat je hier op termijn energie mee bespaart. Hoe? Door LED te dimmen, vermindert de stroomtoevoer naar de LED lamp. Het gevolg is dus dat je minder stroom verbruikt. Een gezellig gedimd licht in de wintermaanden? Je bespaart hier dus flink mee!

Meer lezen over energie besparen met LED verlichting? Bekijk dan eens het overzicht ‘besparen‘.

Scroll naar boven