Hoe verlichting invloed heeft op onze gezondheid

Geplaatst op February 22, 2024
Binnenverlichting

Om een ruimte sfeer te geven wordt er vaak gebruik gemaakt van verlichting. En terecht. Verlichting is een zeer goede manier om functionaliteit met esthetiek te combineren. Er bestaan verlichtingsarmaturen om een interieur sfeer te geven of te benadrukken, maar er zijn ook armaturen nodig om functionele bezigheden zoals lezen en koken te vergemakkelijken.

Maar wist je dat de effecten van verlichting op je gezondheid enorm zijn? In feite is licht, samen met goede voeding en lichaamsbeweging, een van de grootste factoren die de lichamelijke gezondheid beïnvloeden.

Maar hoe weet je welke verlichting een negatieve en nog belangrijker, een positief effect heeft op de lichamelijke gezondheid?

Verderop lees je meer over de effecten van LED op je gezondheid en welzijn, plus tips om de sfeer in je interieur te verbeteren en tegelijkertijd een positief te laten werken op je gezondheid.

Hoe verlichting en gezondheid samenwerken

Of je nu een nachtdier bent of een vroege vogel, je gevoel van wakker zijn wordt beïnvloed door licht. Dat komt door ons biodynamische ritme, oftewel de natuurlijke 24-uurscyclus in ons die reageert op omgevingssignalen zoals daglicht. Denk aan acties zoals eten of slapen.

De totale hoeveelheid licht waaraan je dagelijks wordt blootgesteld heeft effect op je lichamelijke gezondheid, maar ook de kleur en temperatuur van de verlichting kunnen een verschil maken.

Laten we eerst kijken naar de vier meest belangrijke manieren waarop je lichamelijke gezondheid beïnvloed kan worden door verlichting. Daarna duiken we in de productie van LED en of dit ook het fysieke welzijn kan beïnvloeden.

Effecten van verlichting op de lichamelijke gezondheid

1. Slaap

Slapen kan soms lastig zijn. Zeker wanneer je overdag in een slecht belichte omgeving leeft, kan slapen al helemaal een strijd zijn. Naast het aanhouden van een vaste bedtijd en het beperken van beeldschermen na etenstijd, kun je er ook voor zorgen dat je gedurende de dag voldoende wordt blootgesteld aan daglicht.

Studies hebben aangetoond dat je beter en dieper slaapt wanneer je overdag meer tijd in daglicht spendeert. Wakker worden met een Philips wake-up light, kan je zelfs helpen om fitter wakker te worden.

2. Gezichtsvermogen

De meeste mensen hebben meer moeite met zien in het donker dan in licht. Maar betekent dat dat je je huis maar moet vullen met meer lichtarmaturen? Niet per se, want het verkeerde licht kan je zicht ook belemmeren. Niets is zo vervelend als wanneer verlichting direct in je ogen schijnt.

Daarnaast is het blauwe licht van beeldschermen ook niet bevorderlijk voor je gezondheid. Het blauwe licht kan naast vermoeide ogen en slechte nachtrust, ook hoofdpijn veroorzaken. Warme verlichting (lager dan 3500K) laat je ogen alvast wennen aan de nacht en zorgt het voor meer ontspannenheid.

3. Stemming

Als je niet wordt blootgesteld aan genoeg daglicht, heeft je lichaam moeite om voldoende vitamine D aan te maken. Deze vitamines helpen o.a onze botten sterk te houden. Het helpt ook om ons humeur positief te houden, waardoor seizoensgebonden depressies en andere emotionele problemen met nare gevolgen voor de lichamelijke gezondheid worden voorkomen.

Er bestaat ook een daglicht lamp die de hoeveelheid LUX van daglicht evenaren. 30 tot 60 minuten per dag volstaat al om positieve effecten te ervaren.

4. Productiviteit

Vroeger werkte men de hele dag in een bak vol met TL licht. Gelukkig is dat verleden tijd. Wist je dat je met verlichting de productie gedurende de dag hoog kunt houden? Hier is veel onderzoek naar gedaan.

Er bestaan verlichtingsarmaturen die gedurende de dag zich continu in intensiteit, kleur, tijdsduur en richting aanpassen. Ook wel Human Centric Lighting. Door het aanpassen van verlichting op de dynamische klok van de mens, ervaart men beter zicht, een betere slaap/waak ritme, betere stemming en meer energie, zijn meer ontspannen en alerter. Meer lezen over Human Centric Lighting? Je leest het in dit wetenschappelijk artikel.

Effecten van LED lampen op gezondheid en welzijn

Nu je weet dat licht een grote invloed heeft op je gezondheid, kijken we ook eens naar LED lampen. LED lampen hebben in de laatste jaren gelukkig een goede ontwikkeling doorgemaakt. Waar eerst Fluorescentielampen verboden werden vanwege de aanwezige kwik, is LED redelijk veilig.

Het enige nadeel wat in de laatste jaren naar voren is gekomen bij LED lampen, is flicker. Oftewel het knipperen van een lichtbron. Het kan klachten als hoofdpijn en vermoeidheid geven, maar gelukkig is het inmiddels verboden om lichtbronnen te produceren met een te hoog flickerpercentage.

Gezondheidsbevordende verlichting kiezen

De meest voor de hand liggende manier om verlichting te laten werken voor je gezondheid, is door lampen te plaatsen die natuurlijke daglicht nabootsen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld Philips verlichting te plaatsen die gedurende de dag zich aanpast.

Een andere “slimme” manier is het toepassen van draadloze verlichting waarbij je scenes kunt instellen of kunt kiezen voor dynamische programma’s. HUE is hier een goed voorbeeld van. HUE heeft kant en klare scenes die de verlichting gedurende de dag aanpast, waardoor het bioritme zoveel mogelijk wordt nagebootst.

Gezond voor je portemonnee

De positieve effecten van LED verlichting op je gezondheid heeft ook effect op je portemonnee. LED lampen verbruiken vele malen minder dan andere lichtbronnen en vertaalt zich dan ook in een lagere energierekening. Daarnaast heeft een kleinere energieverbruik een positief effect voor onze planeet en daarmee een indirect positief effect op je gezondheid!

Wist je dat LED steeds energiezuiniger wordt? De ontwikkeling in Lumen/Watt verhoudingen gaat momenteel razendsnel. Zo zijn er al lichtbronnen van Phillips met een verhouding van 170 Lm/Watt. Meer lezen over Lumen en Watt verhouding? Je leest er meer over in: De juiste Wattage LED lamp is belangrijk.

Ben je er klaar voor om je eigen huis gezondheidsproof te maken? Kijk dan eens op bol.com. Hier staat het grootste assortiment HUE verlichting om zelf je verlichting af te stemmen op je bioritme.

Zoeken

Advertentie