woonkamer met een groene hoekbank en een zwarte plafondventilator met lamp

Plafondventilator met lamp: tips & reviews

Inhoudsopgave

Plafondventilatoren, en dan met name plafondventilatoren met lamp, worden een steeds populairder alternatief voor airco’s. Dat is niet voor niets. Ze zijn een stuk energiezuiniger dan een airco en zorgen voor energiebesparing in de winter. Hoe? Verderop in dit artikel vertellen we je er alles over. Daarnaast zijn plafondventilators vanuit esthetisch oogpunt een stuk aangenamer om naar te kijken dan een airco unit. Daar ‘draait’ 😉 het tenslotte ook om toch?

Sinds energiebesparing eerder een noodzaak is dan een trend, is het dus goed om eens verder te kijken dan de energieslurpende airco. Ventilatoren zijn er in verschillende modellen. Bijvoorbeeld een traditioneel staande- of tafelvariant. Echter biedt en plafondventilator veel meer voordelen ten opzichte van de andere varianten. Omdat de meeste mensen een plafondventilator op een centraaldoos plaatsen, zijn er ook varianten op de markt gekomen met een lamp. Tijd om eens te kijken naar alle voordelen en een aantal plafondventilatoren met lamp van dichtbij te bekijken.

Hoe werkt een plafondventilator?

De meeste plafondventilatoren hebben een motor die zowel links- als rechtsom draait. Dit zorgt voor een blaas- of zuig-effect. Een kwalitatieve plafondventilator is meestal instelbaar in verschillende standen, van langzaam tot snel.

De bediening van een klassieke plafondventilator gaat meestal met trekkoorden. Één koord voor een blaasstand en één koord voor een zuigstand. Moderne plafondventilatoren hebben een bediening op de plek van een lampschakelaar, of kunnen worden bedient met een afstandsbediening. Wil je de ventilator nog makkelijker kunnen bedienen? Kies dan voor een ventilator op WIFI. Via je smartphone kun je dan je ventilator bedienen of instellen.

Review plafondventilator met lamp

Als je op zoek bent naar plafondventilator in huis, kan een plafondventilator met lamp een uitkomst bieden. De plafondventilator sluit je aan op een centraaldoos waar normaal gesproken een lamp gehangen wordt. Daarnaast biedt een plafondventilator zowel comfort in de zomer, als in de winter.

Er zijn verschillende modellen en merken op de markt, daarom kan een keuze maken lastig zijn. In deze blog richten we ons alleen op plafondventilatoren met een lamp, met de volgende eigenschappen:

 • Te bedienen via WIFI of afstandsbediening
 • Aantal rotatiestanden
 • Zomer- en winterstand
 • Vermogen
 • Geluidsniveau
 • Geschikt voor aantal m2
 • Lichtkleur lamp
 • Beoordeling bol.com (op datum van blog)

op deze foto zie je de plafondventilator met lamp van het merk CREATE

Dit model is verkrijgbaar in 12 verschillende uitvoeringen. Vooral uit esthetisch oogpunt heeft dit model veel voordelen. Zowel de motor als de bladen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en kan zelf samengesteld worden. De plafondventilator heeft een eigen app waarmee de snelheid, en timer in te stellen zijn. Ook kan de ventilator gekoppeld worden met Google Home, waardoor deze bedient kan worden met spraakopdrachten.

Daarnaast heeft deze plafondventilator het voordeel dat hij voorzien is van een lamp die in te stellen is in drie verschillende lichtkleuren. Warm wit, neutraal wit en koud wit. Op die manier kun je zelf de sfeer in de ruimte bepalen.

Onze conclusie: Door de grote keuzemogelijkheid in kleuren is dit model een lust voor het oog. Daarnaast is hij erg stil en heeft hij een zeer goede prijs/kwaliteit verschil. Volgens beoordelingen is de lamp onder de ventilator van kunststof, maar oogt het niet goedkoop. Het enige nadeel is dat de ingestelde lichtkleur niet onthouden wordt. Zodra je de ventilator aanzet, dien je via de afstandsbediening of de app, de lichtkleur opnieuw in te stellen.

op deze foto zie je een plafondvetilator met lamp van het merk proventa

Deze plafondventilator met lamp is anders dan een standaard plafondventilator. Het model is licht van gewicht (vergeleken met standaard plafondventilatoren) en heeft een diameter van 60 cm. De lamp heeft 240 Philips ledchips en kunnen zowel in lichtkleur (2000K-4000K) als de lichtsterkte (3000 lumen) traploos gedimd worden met een afstandsbediening.

Onze conclusie: Een goede plafondventilator met lamp voor als je een combinatie met een hoge lichtopbrengst zoekt. Het voordeel van dit model is dat er maar liefst 23 standen op zitten en hij op de laagste standen helemaal geen geluid maakt. Het nadeel is net als bij een aantal andere modellen die inclusief LED geleverd worden, de lamp niet de gewenste lichtkleur en sterkte onthoudt. Schakel je de lamp aan? Dan dien je met de bijbehorende afstandsbediening de lichtkleur en lichtsterkte eerst in te stellen.

op deze foto zie je een plafondventilator qazqa cool

Dit model is verkrijgbaar in 5 verschillende uitvoeringen, waarbij de lamellen om te draaien zijn. Zo heeft de stalen uitvoering lamellen met een grijze en een zwarte kant. Zo kun je zelf bepalen welk uiterlijk je de plafondventilator meegeeft. Daarnaast heeft Qazqa cool een lichtpunt waarbij je zelf twee peertjes kan plaatsen van max. 40W met een kleine fitting. De ventilator heeft 3 standen en een indoor/outdoor functie, wat eigenlijk betekent dat de draairichting omgezet wordt. Hoewel de productomschrijving aangeeft dat er geen zomer/winterfunctie op zit, kan deze weldegelijk van draairichting veranderen.

Onze conclusie: Een degelijke plafondventilator met lamp waarbij zelf het uiterlijk gedeeltelijk aan te passen is. Ook prettig dat er zelf een lichtkleur te kiezen is door de verwisselbare lichtbron. De reviews op bol.com zijn wisselend, maar over het algemeen zeer goed. De ventilator wordt als zeer stil ervaren, ondanks de max. 44,7dB die de beschrijving aangeeft.

op deze foto zie je een plafondventilator met lamp van het merk bestron

Dit model is groter dan andere modellen in deze vergelijking. Met maar liefst 132 cm doorsnede en vijf RVS bladen én een verlichtingskap van melkglas is dit model zeer robuust te noemen. De ventilator is bedienbaar met een afstandsbediening en heeft 3 snelheidsstanden plus een zomer en winterstand. Daarnaast wordt dit model beoordeeld met een gemiddelde van 4.7 op bol.com.

Onze conclusie: Een zeer degelijke ventilator waarbij het zeer prettig is dat er zelf een lichtkleur te kiezen is door de verwisselbare lichtbron. Daarnaast heeft dit model een melkglazen lampenkap wat dit model een degelijke uitstraling geeft. Bestron geeft deze plafondventilator maar liefst 5 jaar garantie, heeft een lage prijs vergeleken met andere modellen en heeft een zeer goede score van 4.7 op bol.com.

op deze foto zie je de plafondventilator met lamp Evolar evo

Met een afstandsbediening kan zowel de snelheid van de ventilator ingesteld worden, als de lichtkleur en lichtintensiteit. De doorsnede van de Evolar is 132 cm en heeft 4 bladen. De bladen zijn gemaakt van polywood houtlook. Dit materiaal is net iets glanzender dan hout en heeft als eigenschap zeer stevig te zijn.

Onze conclusie: Een model met een mooi uiterlijk en veel opties. Ben je op zoek naar een model wat een moderne uitstraling heeft en waarvan de lamp ook dimbaar is? Dan is dit exemplaar wellicht een goede optie. Houdt er wel rekening mee dat dit exemplaar niet te bedienen is met een app, maar alleen met een afstandsbediening.

Zomer

Gebruik de blaasmodus. Door de rotatie van de bladen wordt de lucht naar beneden geblazen. De ontstaande wind zorgt voor een snellere verdamping van transpiratie op je huid.

Winter

Wist je dat plafondventilatoren ook in de winter nuttig zijn? Door de motor op de zuigstand te zetten wordt er een grote hoeveelheid koele lucht aangezogen. Warme lucht die zich van nature bovenin de kamer bevindt, stroomt vervolgens langs de zijkanten van de kamer naar beneden.

Deze neerwaartse beweging van warme lucht zorgt ervoor dat je sneller opwarmt en zelfs de thermostaat wat lager kunt zetten. Bij hogere plafonds kan dit verschil zelfs tot enkele graden voelbaar zijn. De winterstand kan in de winter zelfs zorgen voor 30% energiebesparing ten opzichte van het aanzetten van de centrale verwarming.

Heeft de winterstand van een plafondventilator echt zin?

De winterstand ofwel zuigstand zorgt ervoor dat (koudere) lucht aangezogen wordt en tegen het plafond wordt geblazen. De warmere lucht die onder het plafond hangt, stroomt daardoor langs het plafond, via de muren naar beneden richting de grond. Dit proces blijft zich herhalen tot de gehele ruimte dezelfde temperatuur heeft.

Uitzondering hoge plafonds

De winterstand heeft alleen zin in kamers tot ongeveer 270 cm hoog. Is jouw ruimte hoger? Dan kun je ook de zomerstand blijven gebruiken om energie te besparen.

Waarom? Bij hogere plafonds de winterstand gebruiken zorgt ervoor dat net als bij lagere plafonds de (koudere) lucht wordt aangezogen richting het plafond. De warmere lucht die onder het plafond hangt, stroomt ook gewoon via de muren naar beneden richting de grond. Het grote verschil is dat bij hogere plafonds, de warmere lucht een grotere afstand moet afleggen. Warmere lucht is lichter dan de koelere lucht en de zuigkracht van een plafondventilator. De warmere lucht verliest vervolgens zijn bewegingsenergie en kan het niet meer winnen van de koelere lucht. Hierdoor kan de warmere lucht het onderste deel van de ruimte niet bereiken.

Bij hogere plafonds vanaf 270 cm kun je een plafondventilator in de winter, beter op zomerstand zetten. Het effect van het mengen van warme en koude lucht gaat bij hogere plafonds in de zomerstand hetzelfde als bij een winterstand. Het verschil is echter dat warme lucht bij een zomerstand in de winter, wel naar de grond geblazen kan worden.

Wel is het belangrijk de ventilator bij hogere plafonds niet op de hoogste stand te zetten. Hierdoor ontstaat in de winter een onaangename tocht. Het beste effect voor een aangename warme luchtverplaatsing en daarmee een energiebesparing, is de laagste stand.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een plafondventilator?

De effectiviteit van een plafondventilator hangt van veel factoren af. Zorg dus dat je goed voorbereid en geïnformeerd bent. Om een goede keuze te maken, geven we je een aantal factoren om rekening mee te houden:

 • Diameter van de plafondventilator: hoe groter de ruimte, hoe groter de ventilator. Ruimtes tot 15m2 kies je het beste een diameter van 75 tot 90 cm. 15 tot 20 m2 kies je het beste een diameter van 90 tot 110 cm. Grotere ruimtes is afhankelijk van plafondhoogte en persoonlijke voorkeur. Plafondventilatoren zijn er tot ongeveer 150 cm doorsnede. Is je ruimte groter dan 40 m2? Dan kies je het beste voor twee of meerdere ventilatoren.
 • Oppervlakte van de bladen: Hoe groter het oppervlak van de bladen, hoe meer lucht de ventilator kan verplaatsen. De oppervlakte van de bladen kan het beste niet te groot zijn, aangezien er ook nog ruimte tussen de bladen over moet blijven.
 • Ruimte tussen de bladen: Als er niet genoeg ruimte tussen de bladen is, kan er niet genoeg lucht worden aangezogen om een sterke luchtstroom te behouden. Daarom werken plafondventilatoren met 4 bladen over het algemeen beter dan een hoger aantal bladen.
 • Helling: De hellingshoek over de lengte bepaalt de luchtstroom. Een helling lager dan 10° kan de lucht moeilijk verplaatsen. Een hellingshoek van 15° is het meest ideale. Een hellingshoek die groter is, kan een verhoogde weerstand op de motor geven. Het resultaat is dat de hogere hellingshoek zorgt voor een hoger energieverbruik van de ventilator.
 • RPM: Oftewel ‘rotatie per minuut’ geeft aan hoeveel lucht er per minuut verplaatst wordt. Hoe sneller, hoe meer luchtstroom.

Conclusie reviews plafondventilator met lamp

Wanneer je op zoek bent naar een plafondventilator met lamp zijn er genoeg opties. Bedenk goed wat voor jou belangrijk is. Is het bijvoorbeeld belangrijk dat de lamp dimbaar is? En is het belangrijk dat de lichtkleur zelf te bepalen is? En qua ventilator, is het belangrijk dat het model te bedienen is via een app? Of volstaat een afstandsbediening?

In het overzicht hieronder hebben we alle modellen plafondventilatoren met lamp uit onze review met elkaar vergeleken. Wij vinden een zomer- en winterstand en minimaal een afstandsbediening het belangrijkste. Je kunt er dus vanuit gaan dat alle modellen hier aan voldoen.

De installatie

Het installeren van een plafondventilator (met of zonder lamp) kan eenvoudig zelf. Er zijn echter wel een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden:

 1. Montage: Volg altijd de beschrijving van de fabrikant. Soms weegt een plafondventilator wel 15kg. Houdt er dus rekening mee dat je in dat geval met twee personen aanwezig moet zijn om de ventilator omhoog te tillen. Zo’n plafondventilator heeft een motor, lamellen met vaak een groot bladoppervlakte en een lamp.
 2. Afstand tussen plafond en plafondventilator: Wanneer een plafondventilator te dicht op het plafond bevestigd is, is de luchtstroom niet optimaal. Meestal wordt de ventilator met een stang geleverd, of van zichzelf verstelbaar. Idealiter is de afstand tussen het plafond en de plafondventilator op 30 tot 40 cm te houden.
 3. Afstand tussen jou en plafondventilator: Hoe lager de ventilator, hoe meer profijt van het windeffect. Echter is het niet verstandig om een plafondventilator te laag te hangen. Je wilt geen nare ongelukken doordat iemand per ongeluk met zijn hand tussen de ronddraaiende bladen komt. Heb je een standaard plafondhoogte van bijvoorbeeld 260 cm? Hang de plafondventilator dan op 30 cm van het plafond en 230 cm vanaf de grond. Lager dan 230 cm is i.v.m. ongelukken niet aan te raden.
 4. Wiebelen: Wanneer een plafondventilator wiebelt ligt dit vaak aan de balans van de lamellen. De meeste ventilatoren worden geleverd met een balanceer-setje. Voor een goede balans, meet je het beste de afstand tussen ieder blad en het plafond. Is hiermee het probleem niet opgelost? Ga dan nog eens na of alle schroeven goed zijn aangedraaid.
  Wanneer de plafondventilator al een tijdje hangt, kan het zijn dat het ‘wiebel’ probleem zich later voordoet. Bijvoorbeeld wanneer de bovenkant van de bladen afgestoft zijn. Balanceer de ventilator dan opnieuw uit. Balanseer-setjes zijn ook los te koop.

Veelgestelde vragen

We snappen dat het veel informatie is. Om je een eenvoudig overzicht te geven, zetten we hier de veelgestelde vragen over plafondventilatoren op een rij:

Jazeker, kies dan voor een ventilator met een ophangstang om zelf de hoogte te bepalen. Geen ophangstang? Een horizontale plank of luidspreker- of TV-steun volstaat ook. Let er wel op dat je een stevige constructie maakt. De ventilator kan bij instabiele montage gaan zwenken.

De afstand tussen het plafond en de ventilator is bij een standaard plafondmaat idealiter 30 tot 40 cm. Hang hem vooral niet te laag i.v.m. veiligheid.

Hoe lager de ventilator hangt, hoe meer profijt van het windeffect. Hang de ventilator niet te laag i.v.m. de veiligheid. De aanbevolen montagehoogte is 230 cm.

Een plafondventilator kan gebalanceerd worden door een balanceer-setje. Dit zijn vaak klemmetjes die je op de bladen kunt bevestigen. Meet de afstand tussen de bladen en het plafond op en zorg voor een gelijke afstand. Ook wanneer instabiliteit zich later voordoet, zijn er losse balanseer-setjes te koop. Is het wiebelen niet opgelost? Controleer dan alle schroeven van de plafondventilator. Door het wiebelen kan het zijn dat er schroeven los zijn gedraaid.

Niet alle plafondventilatoren hebben een zomer/winterstand. Controleer daarom altijd de omschrijving en de specificaties van het product. Een winterstand kan je een besparing tot 30% opleveren op stookkosten, dus het loont om hier op te letten.

hoe groter de ruimte, hoe groter de ventilator. Ruimtes tot 15m2 kies je het beste een diameter van 75 tot 90 cm. 15 tot 20 m2 kies je het beste een diameter van 90 tot 110 cm. Plafondventilatoren zijn er tot ongeveer 150 cm doorsnede. Is je ruimte groter dan 40 m2? Dan kies je het beste voor twee of meerdere ventilatoren.

Standaard huizen hebben in het midden van iedere kamer een plafonddoos. Hier hangt normaal gesproken een lamp. Het voordeel van een plafondventilator met lamp, is simpelweg omdat de plafondventilator op de plek van een lamp hangt. Door een plafondventilator met lamp te kiezen, profiteer je van twee beide.

Nee, de meeste plafondventilatoren zijn beschikbaar met afstandsbediening, maar niet altijd met het gebruik van een app. Wil je een ventilator met app kunnen bedienen? Controleer dan goed de omschrijving of de ventilator een WIFI of app bediening heeft. Bovenaan in deze blog hebben we 5 plafondventilatoren met lamp voor je op een rij gezet met o.a. een WIFI optie.

Een goede plafondventilator is een kwalitatieve ventilator met stevige bladen, bij voorkeur van staal of hout. Daarnaast wil je dat de ventilator geluidsstil is en een lange levensduur heeft. Wij raden je altijd aan om goed de reviews te lezen. De vijf vergelijkingen van plafondventilatoren met lamp in dit artikel zijn uitgezocht op goede beoordelingen op bol.com.

Een plafondventilator monteer je altijd met gebruiksaanwijzing en het liefst met twee personen. Het gewicht van een plafondventilator kan voor één persoon te weinig zijn. De ventilator wordt meestal in het midden van de kamer op een plafonddoos aangesloten. Als laatste dient de ventilator uitgebalanceerd te worden. Dit doe je eenvoudig met een bijgeleverd balanceer-setje. Meet de afstand tussen het plafond en de bladen voor een evenredige afstelling. Zorg er altijd voor dat alle schroeven bij montage stevig aangedraaid zitten.

Scroll naar boven