Plafondventilatoren, en dan met name plafondventilatoren met lamp, worden een steeds populairder alternatief voor airco’s. Dat is niet voor niets. Ze zijn een stuk energiezuiniger dan een airco en zorgen voor energiebesparing in de winter. Hoe? Verderop in dit artikel vertellen we je er alles over. Daarnaast zijn plafondventilators vanuit esthetisch oogpunt een stuk aangenamer om naar te kijken dan een airco unit. Daar ‘draait’ 😉 het tenslotte ook om toch?
Sinds energiebesparing eerder een noodzaak is dan een trend, is het dus goed om eens verder te kijken dan de energieslurpende airco. Ventilatoren zijn er in verschillende modellen. Bijvoorbeeld een traditioneel staande- of tafelvariant. Echter biedt en plafondventilator veel meer voordelen ten opzichte van de andere varianten. Omdat de meeste mensen een plafondventilator op een centraaldoos plaatsen, zijn er ook varianten op de markt gekomen met een lamp. Tijd om eens te kijken naar alle voordelen en een aantal plafondventilatoren met lamp van dichtbij te bekijken.
Hoe werkt een plafondventilator?
De meeste plafondventilatoren hebben een motor die zowel links- als rechtsom draait. Dit zorgt voor een blaas- of zuig-effect. Een kwalitatieve plafondventilator is meestal instelbaar in verschillende standen, van langzaam tot snel.
De bediening van een klassieke plafondventilator gaat meestal met trekkoorden. Één koord voor een blaasstand en één koord voor een zuigstand. Moderne plafondventilatoren hebben een bediening op de plek van een lampschakelaar, of kunnen worden bedient met een afstandsbediening. Wil je de ventilator nog makkelijker kunnen bedienen? Kies dan voor een ventilator op WIFI. Via je smartphone kun je dan je ventilator bedienen of instellen.
Review plafondventilator met lamp
Als je op zoek bent naar plafondventilator in huis, kan een plafondventilator met lamp een uitkomst bieden. De plafondventilator sluit je aan op een centraaldoos waar normaal gesproken een lamp gehangen wordt. Daarnaast biedt een plafondventilator zowel comfort in de zomer, als in de winter.
Er zijn verschillende modellen en merken op de markt, daarom kan een keuze maken lastig zijn. In deze blog richten we ons alleen op plafondventilatoren met een lamp, met de volgende eigenschappen:
- Te bedienen via WIFI of afstandsbediening
- Aantal rotatiestanden
- Zomer- en winterstand
- Vermogen
- Geluidsniveau
- Geschikt voor aantal m2
- Lichtkleur lamp
- Beoordeling bol.com (op datum van blog)
€126.00
€121.00
Zomer
Gebruik de blaasmodus. Door de rotatie van de bladen wordt de lucht naar beneden geblazen. De ontstaande wind zorgt voor een snellere verdamping van transpiratie op je huid.
Winter
Wist je dat plafondventilatoren ook in de winter nuttig zijn? Door de motor op de zuigstand te zetten wordt er een grote hoeveelheid koele lucht aangezogen. Warme lucht die zich van nature bovenin de kamer bevindt, stroomt vervolgens langs de zijkanten van de kamer naar beneden.
Deze neerwaartse beweging van warme lucht zorgt ervoor dat je sneller opwarmt en zelfs de thermostaat wat lager kunt zetten. Bij hogere plafonds kan dit verschil zelfs tot enkele graden voelbaar zijn. De winterstand kan in de winter zelfs zorgen voor 30% energiebesparing ten opzichte van het aanzetten van de centrale verwarming.
Heeft de winterstand van een plafondventilator echt zin?
De winterstand ofwel zuigstand zorgt ervoor dat (koudere) lucht aangezogen wordt en tegen het plafond wordt geblazen. De warmere lucht die onder het plafond hangt, stroomt daardoor langs het plafond, via de muren naar beneden richting de grond. Dit proces blijft zich herhalen tot de gehele ruimte dezelfde temperatuur heeft.
Uitzondering hoge plafonds
De winterstand heeft alleen zin in kamers tot ongeveer 270 cm hoog. Is jouw ruimte hoger? Dan kun je ook de zomerstand blijven gebruiken om energie te besparen.
Waarom? Bij hogere plafonds de winterstand gebruiken zorgt ervoor dat net als bij lagere plafonds de (koudere) lucht wordt aangezogen richting het plafond. De warmere lucht die onder het plafond hangt, stroomt ook gewoon via de muren naar beneden richting de grond. Het grote verschil is dat bij hogere plafonds, de warmere lucht een grotere afstand moet afleggen. Warmere lucht is lichter dan de koelere lucht en de zuigkracht van een plafondventilator. De warmere lucht verliest vervolgens zijn bewegingsenergie en kan het niet meer winnen van de koelere lucht. Hierdoor kan de warmere lucht het onderste deel van de ruimte niet bereiken.
Bij hogere plafonds vanaf 270 cm kun je een plafondventilator in de winter, beter op zomerstand zetten. Het effect van het mengen van warme en koude lucht gaat bij hogere plafonds in de zomerstand hetzelfde als bij een winterstand. Het verschil is echter dat warme lucht bij een zomerstand in de winter, wel naar de grond geblazen kan worden.
Wel is het belangrijk de ventilator bij hogere plafonds niet op de hoogste stand te zetten. Hierdoor ontstaat in de winter een onaangename tocht. Het beste effect voor een aangename warme luchtverplaatsing en daarmee een energiebesparing, is de laagste stand.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een plafondventilator?
De effectiviteit van een plafondventilator hangt van veel factoren af. Zorg dus dat je goed voorbereid en geïnformeerd bent. Om een goede keuze te maken, geven we je een aantal factoren om rekening mee te houden:
- Diameter van de plafondventilator: hoe groter de ruimte, hoe groter de ventilator. Ruimtes tot 15m2 kies je het beste een diameter van 75 tot 90 cm. 15 tot 20 m2 kies je het beste een diameter van 90 tot 110 cm. Grotere ruimtes is afhankelijk van plafondhoogte en persoonlijke voorkeur. Plafondventilatoren zijn er tot ongeveer 150 cm doorsnede. Is je ruimte groter dan 40 m2? Dan kies je het beste voor twee of meerdere ventilatoren.
- Oppervlakte van de bladen: Hoe groter het oppervlak van de bladen, hoe meer lucht de ventilator kan verplaatsen. De oppervlakte van de bladen kan het beste niet te groot zijn, aangezien er ook nog ruimte tussen de bladen over moet blijven.
- Ruimte tussen de bladen: Als er niet genoeg ruimte tussen de bladen is, kan er niet genoeg lucht worden aangezogen om een sterke luchtstroom te behouden. Daarom werken plafondventilatoren met 4 bladen over het algemeen beter dan een hoger aantal bladen.
- Helling: De hellingshoek over de lengte bepaalt de luchtstroom. Een helling lager dan 10° kan de lucht moeilijk verplaatsen. Een hellingshoek van 15° is het meest ideale. Een hellingshoek die groter is, kan een verhoogde weerstand op de motor geven. Het resultaat is dat de hogere hellingshoek zorgt voor een hoger energieverbruik van de ventilator.
- RPM: Oftewel ‘rotatie per minuut’ geeft aan hoeveel lucht er per minuut verplaatst wordt. Hoe sneller, hoe meer luchtstroom.
Conclusie reviews plafondventilator met lamp
Wanneer je op zoek bent naar een plafondventilator met lamp zijn er genoeg opties. Bedenk goed wat voor jou belangrijk is. Is het bijvoorbeeld belangrijk dat de lamp dimbaar is? En is het belangrijk dat de lichtkleur zelf te bepalen is? En qua ventilator, is het belangrijk dat het model te bedienen is via een app? Of volstaat een afstandsbediening?
In het overzicht hieronder hebben we alle modellen plafondventilatoren met lamp uit onze review met elkaar vergeleken. Wij vinden een zomer- en winterstand en minimaal een afstandsbediening het belangrijkste. Je kunt er dus vanuit gaan dat alle modellen hier aan voldoen.
De installatie
Het installeren van een plafondventilator (met of zonder lamp) kan eenvoudig zelf. Er zijn echter wel een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden:
- Montage: Volg altijd de beschrijving van de fabrikant. Soms weegt een plafondventilator wel 15kg. Houdt er dus rekening mee dat je in dat geval met twee personen aanwezig moet zijn om de ventilator omhoog te tillen. Zo’n plafondventilator heeft een motor, lamellen met vaak een groot bladoppervlakte en een lamp.
- Afstand tussen plafond en plafondventilator: Wanneer een plafondventilator te dicht op het plafond bevestigd is, is de luchtstroom niet optimaal. Meestal wordt de ventilator met een stang geleverd, of van zichzelf verstelbaar. Idealiter is de afstand tussen het plafond en de plafondventilator op 30 tot 40 cm te houden.
- Afstand tussen jou en plafondventilator: Hoe lager de ventilator, hoe meer profijt van het windeffect. Echter is het niet verstandig om een plafondventilator te laag te hangen. Je wilt geen nare ongelukken doordat iemand per ongeluk met zijn hand tussen de ronddraaiende bladen komt. Heb je een standaard plafondhoogte van bijvoorbeeld 260 cm? Hang de plafondventilator dan op 30 cm van het plafond en 230 cm vanaf de grond. Lager dan 230 cm is i.v.m. ongelukken niet aan te raden.
- Wiebelen: Wanneer een plafondventilator wiebelt ligt dit vaak aan de balans van de lamellen. De meeste ventilatoren worden geleverd met een balanceer-setje. Voor een goede balans, meet je het beste de afstand tussen ieder blad en het plafond. Is hiermee het probleem niet opgelost? Ga dan nog eens na of alle schroeven goed zijn aangedraaid.
Wanneer de plafondventilator al een tijdje hangt, kan het zijn dat het ‘wiebel’ probleem zich later voordoet. Bijvoorbeeld wanneer de bovenkant van de bladen afgestoft zijn. Balanceer de ventilator dan opnieuw uit. Balanseer-setjes zijn ook los te koop.