led strips en spots onder een overkapping van een wit met grijs gebouw

LED verlichting onder een overkapping?

Je bent dus op zoek naar led verlichting onder een overkapping? Dan ben je hier aan het juiste adres! Van waterdichte inbouwspots, tot led strips en alles over IP waardes en Wattages! Laten we je eerste iets vertellen over het belangrijkste. Waterdichtheid. Oftewel… IP waardes.

LED verlichting onder een overkapping en IP waardes

Ledverlichting wordt altijd aangeduid in IP waardes. Van IP20 (stofvrij), tot aan IP68 (kan tegen onderdompeling in water). De juiste IP waarde voor LED verlichting onder een overkapping is IP44. Deze IP waarde geeft genoeg bescherming tegen vocht en opspattend water. Hangt de verlichting onder een overkapping dichtbij een open kant en kan het alsnog regenwater vangen, kies dan minimaal voor IP65. Verlichting in deze waarde kan tegen stromende regenstralen.

IP waardes hebben altijd twee cijfers. Het eerste cijfer staat voor het indringen van objecten, het tweede cijfer voor indringen van water. Hoe hoger het cijfer, hoe beter bestand tegen het object of water.

De IP waardes die het meest voorkomen bij verlichting:

  • IP20 voor lampen binnenshuis op droge plekken
  • IP44 Lampen in vochtige ruimtes als een badkamer (niet boven een douche), of onder een overkapping
  • IP54 Verlichting in werkplaatsen of installatieruimtes
    IP65 Vochtige ruimtes of buiten, bijvoorbeeld in de tuin
  • IP67 natte ruimtes, of in de buurt van water, zoals aan een vijverrand
  • IP68 Voor in het water, bijvoorbeeld in een zwembad

Moet LED verlichting onder een overkapping altijd waterdicht zijn?

LED verlichting onder een overkapping hoeft niet altijd waterdicht te zijn. Als er weinig kans is op inregenen, heeft waterdichtheid geen zin. Wel kan het onder een overkapping vochtig worden, daarom is het noodzakelijk om voor onder een overkapping altijd te kiezen voor een lamp met vochtwering.

Hierbij wel uitgaande dat de overkapping waterdicht geïnstalleerd is, en het maakt hierbij niet uit of het gaat om een carport, veranda of terrasoverkapping. Ga ook altijd na of regen niet naar binnen kan slaan. Dus dat de verlichting altijd ver genoeg vanaf de open kant geïnstalleerd is.

LED verlichting onder een overkapping plaatsen?

Als eerste de vraag: Wat is het doel? Gaat het om sfeerverlichting of functionele verlichting? Als je voor sfeerverlichting gaat, zijn er verschillende opties. Denk hierbij aan ledstrips, spotjes of een hanglamp. Een hanglamp is een prima optie als je bijvoorbeeld onder een overkapping een eettafel hebt staan.

Sfeerverlichting onder een overkapping

Functionele verlichting onder een overkapping

Inbouwpotjes als LED verlichting onder een overkapping

Het meest voorkomende type led verlichting onder een overkapping zijn de inbouwspotjes. Inbouwspotjes zijn er in verschillende types. Ronde, vierkante én verschillende lichtkleuren. Hierbij zijn de lichtkleuren 2200K, 2700K, 3000K, 4000K en 6000K het meest voorkomend.

Daarnaast zijn er varianten die hun lichtbundel naar beneden schijnen, of die kantelbaar zijn om bijvoorbeeld op een muur te richten. Daarnaast zijn er spotjes die plug&play zijn, en spotjes die nog een transformator nodig hebben.

led verlichting onder een overkapping losse spots

Volgens Allesoverled hebben de ideale spots al een (ingebouwde) transformator en kunnen direct aangesloten worden op 230V. Daarnaast zijn de spotjes in dit voorbeeld dimbaar, wat ideaal is voor zomeravonden waar minder licht gewenst is.

Ze hebben een mooie warme egale lichtkleur van 2800-3000K en spreiden een kleine lichtbundel van 30° waardoor als je onder de overkapping zit, het licht niet direct in je ogen schijnt.

Ledstrips als LED verlichting onder een overkapping

Ledstrips als verlichting onder een overkapping dienen meestal als accentverlichting of sfeerverlichting. Denk hierbij aan een mooie lichtlijn langs de randen van een terrasoverkapping of carport. Ledstrips zijn ongekend populair en verkrijgbaar in elke denkbare kleur, lengte en IP waarde.

Daarnaast zijn er ook plug&play varianten die geleverd worden met een transformator en dus direct aangesloten kunnen worden op 230V, en ledstrips die in een set geleverd worden met afstandsbediening voor het instellen van lichtkleuren op afstand.

De keuze van allesoverled is de Plug&play RGB led strip met afstandsbediening of te bedienen met een app op je smartphone. De lengte is zelf te kiezen, of zelf in te korten. De strip heeft een siliconen laag waardoor de IP waarde IP65 is, en is geschikt om onder een overkapping te plaatsen, of langs de randen te plaatsen waar ook regenwater bij kan.

Liever een witte lichtkleur? Dan is wellicht deze variant een optie. Een ledstrip in een warm witte kleur 3000K, IP65 dimbaar en plug&play.

Hanglampen onder een overkapping

Hanglampen onder een overkapping zijn een ontzettend leuke toevoeging aan je zithoek buiten. Er zijn veel varianten. Bijvoorbeeld een variant van glas. Erg mooi onder een overkapping, en dient enkel als sfeerverlichting.

Hoeveel Watt LED verlichting onder een overkapping?

LED verlichting onder een overkapping wat dient als sfeerverlichting heeft minder lichtopbrengst nodig dan accentverlichting. Stel dat je spots onder een overkapping zoekt waarbij de functie vooral loungen is, dan raden wij dimbare spots aan in een warme lichtkleur.

Kies je bijvoorbeeld voor 6 kleine spotjes verdeeld op een afstand van maximaal 1 meter, dan is 300 Lumen per spotje meer dan genoeg. Voor de lange zomeravonden kan dan gekozen worden om het licht te dimmen.

Wat als er geen stroomaansluiting is voor LED verlichting onder een overkapping?

Wanneer er geen stroomaansluiting is om je LED verlichting onder een overkapping te installeren zijn er 3 opties. Oplaadbare verlichting, verlichting op batterijen of op zonne-energie. Om een goede verlichting te krijgen om bijvoorbeeld bij te kunnen lezen in je zithoek, is eigenlijk alleen oplaadbare verlichting een optie. Hier zijn tegenwoordig veel varianten in.

Bijvoorbeeld deze taupe kleurige oplaadbare lamp die zowel onder een overkapping te hangen is, of los neer te zetten is op tafel. De opgeladen batterij gaat tot 20 uur mee, waardoor je zeker een aantal avonden kunt genieten zonder de lamp opnieuw op te moeten laden.

Meer lezen over buitenverlichting?

Scroll naar boven